Milyenek az autisták?
Esetleg a Google nem jutott eszedbe(?)Csak mert 5 másodperc:
Azt írom le, amit saját magamon tapasztalok:
-szorongok, ha valaki belelép a személyes aurámba
-nehezen tartok szemkontaktust másokkal
-ha túl sokat kell beszélgetnem,vagy sokan nyüzsögnek körülöttem, nagyon hamar kimerülök és elmenekülnék. Én ilyenkor mondom, hogy nehéz napom volt, nem akkor, amikor fizikailag elfáradok.
-motyogva beszélek
-annyira el tudok kalandozni a gondolataimban, hogy mindent kizárok magam körül
-kényszeresen tördelem az ujjaimat (rosszabb időszakokban már nagyon fájnak is)
-nem értem a szarkazmust, ámbár furcsa, mert nekem szarkasztikus a humorom
-ha belekezdek egy feladatba, de közben másikat is el kell kezdenem, akkor teljesen elfelejtem az első feladatot. Szóval leginkább egy dologra tudok koncentrálni.
-alapvető dolgokat felejtek el. Például egy kollegám neve, vagy egy rém egyszerű recept, amit már sokszor megcsináltam fejből
-sokszor keresem a szavakat, amitől ideges leszek és mégjobban belezavarodok a mondanivalómba
-a túl nagy hangzavartól időnként bepánikolok. Olyanoktól, ami váratlan.
Egyébként nagyon széles a skála, rengeteg a tünet is. Amikor munkahelyen valakinek említettem, akkor kiröhögött, hogy beképzelem, hiszen akkor nem így viselkednék.
Próbálom magam megemberelni, csapatban dolgozom (sajnos), de nem mindig megy és hatalmas erőfeszítést igényel. Az embereknek csak annyi tűnik fel, hogy csendes vagyok és befele forduló.
Általánosságban van egy csomó tünet, ami jellemzi, de nem mindenkinek van mindegyik, és különböző súlyossággal. Ezekre tényleg könnyebb rákeresni, mint hogy itt leírjuk.
Miért mondják azt, hogy vannak enyhe és durva autisták?
Mert így van. Van aki olyan, mint a 2-es vagy én, és aki nem tudja rólunk, nem veszi észre. A durvák közt meg igazából sokféle lehet, van akinek dühkitörései vannak, vagy nem is kommunikál verbálisan.
Az asperger az autizmus szinonimája?
Nem. Ma már az Aspergert, mint fogalmat nem használják, nem adnak ilyen diagnózist. Ez a csoport magas intelligenciával rendelkezik, de ez nem minden autistáról mondható el. Ha nézted esetleg az Agymenőket, ott Sheldont szokták mondani, hogy aspergeres, bár a sorozat készítői ezt sose ismerték el.
Csak sztereotípia, vagy tényleg sok autista nagyon tehetséges?
Passz, én még nem hallottam ezt. Az autisták jellemzően ezerrel képesek koncentrálni arra, ami érdekli őket, és könnyen megfeledkeznek minden másról, pl befizetni a számlákat. Ezt el tudom képzelni, hogy előny lehet pl hangszer tanulásnál, de amúgy a legtöbb autistát zavarja/fárasztja a zaj, szóval tényleg nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!