A Nemes családnév zsidó?
Figyelt kérdés
okt. 26. 22:07
2/8 anonim válasza:
Nem. A magyarországi zsidó családnevek jelentős része németesen hangzik, mivel jiddis eredetű. Itt igen ritka a héber családnév.
3/8 A kérdező kommentje:
De ezzel a vezetéknévvel zsidókat találok. Pl a Saul fia rendezője.
okt. 27. 13:22
4/8 anonim válasza:
#3 Sok zsidónak(már ha tényleg az) pont amiatt van magyaros családneve, mert az őseik közül sokan szándékosan magyaros családneveket vettek fel.
5/8 anonim válasza:
Vannak ugye "tipikus" cigány nevek is, de azt is sok cigány megváltoztatja valami magyaros családnévre.Sok ilyet is ismerek.
6/8 anonim válasza:
2-es vagyok, az 1940-es években sok magyarországi zsidó "magyarosította" a nevét, hogy elkerülje a retorziókat. Általában nem lefordították, hanem egy hasonló hangzású magyar nevet választottak. Pl. a tipikus zsidó Goldberg-et nem Aranyhegyi-re változtatták, hanem mondjuk Gonda vagy Gózonyi lett belőle. Hasonló történhetett anno a Nemes esetében is.
7/8 anonim válasza:
Sőt, sok barátom, ismerősömnek teljesen átlagos Szabó, Lengyel, Horváth neve van, és full zsidók. Előzőeknek viszont absolut igazuk van: főleg németes neveik vannak, de jellemző a bibliai eredeti is: Ábrahám, Avram, Barabás is. Színek, mint Zöld, Fehér , Fekete, ezek is mind a német vonalról jöttek magyarítva. De egy Vámos = Zoller , és sorolhatnám. Én is részben az vagyok, és teljesen átlagos nevem van.
8/8 anonim válasza:
igen az, mert mindig olyan magyar neveket választottak amik ugymond egoisták, pl: Nemes, Rubint, Diamant, Sugár, Szép, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!