Élelmiszer téma és emberi tulajdonságok. Közülünk akik megvesszük a boltban a hentesárut és megesszük mert olcsó és finom. De közülünk kik tudnák saját kezükkel leölni azt az állatot akit aztán a hentes földarabol?
Már 6 évesen megtanítottak tyúkot vágni, és disznóölések aktív segédmunkása voltam.
Engem úgy tanítottak, hogy a háziállatokat megesszük, mert azért vannak. A családom mindig emberséges módon csinálta, az állatokat életükben jól tartottuk, megbecsültük.
Az emberi faj mindenevőnek készült. Ezt nem lehet elvitatni.
A szilíciumot se tudnám kibányászni ami aztán belekerül az elektronikus eszközeimbe. A fát se tudnám kivágni, amiből vannak a bútoraim. És?
És te a szemébe tudnál nézni a gyerekeknek akik a kávéültetvényeken güriznek hogy legyen mit innod? Hasonlóan értelmes mindkét kérdés…
"nemtunnám mektenni"
Anyám tizenéves koromban tanított tyúkot vágni. Lefogtam, odatettem a kést a nyakához... 5-10-15-20 másodperc szünet... és elsírtam magam. Elengedtem. Képtelen voltam elvágni egy élő állat torkát. Én nem húzom végig a kést a nyakán. Pedig ezerszer láttam, hogy csinálja anyám (az is nagyon rossz látvány volt), meg azt is ahogy apám disznót vágott évente 3-4 alkalommal, hol nálunk, hol rokonoknál (ezt is utáltam látni, sokszor inkább bemenekültem a szobába). A feldolgozásban segítek, ha kell, de a haláltusáját én nem tudom végignézni egy állatnak, sem elkövetni az állat leölését. Inkább megveszem boltban, feldolgozva. Ha így nem jutnék hozzá, hanem mindenképpen nekem kellene leölnöm, akkor inkább lemondanék róla. A legyet vagy a szúnyogot lecsapom, de annál nagyobb állatnak nem oltom ki az életét. A karácsonyi halnak, élő pontynak sem. Ha már nem él az állat, akkor lepikkelyezem, fel is szeletelem, meg a tyúkot is megkopasztom, feldolgozom, még meg is főzöm, ugyanez a sertéssel is vagy bármivel, de leölni nem ölök le állatot (rovaroknál nagyobbat semmiképp).
Nem a leöléssel van a probléma, hanem a nagyipari tenyésztéssel.
Az ember évezredek óta eszik húst, minden korban, minden tájegységen. A gond azzal van, AHOGYAN tartja a leölni szánt állatokat. Mesterséges körülmények közt, megkínozva, túlzsúfolva, a haszontalanját akár élve bedarálva. Ez a gáz...
Az udvaron kapirgáló, friss levegőt szívó, éjjel aludni tudó tyúkot leölném, igen. A természetben sem végelgyengülésben vagy rákban halnak meg az állatok.
Szóval megölni meg tudnám az állatot. Kínozni nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!