Nyugaton hasonló arányban vannak művelt emberek, mint nálunk?
Sokan beszélnek arról, hogy a magyar oktatási rendszer milyen rossz és úgy néha említik, hogy bezzeg nyugaton milyen, de én őszintén szólva mikor kint éltem ezt a hatalmas különbséget nem tapasztaltam. Inkább azt látom, hogy a nyugatiakba több önbizalmat nevelnek, hogy higgyenek abban egy-egy feladatot megtudnak oldani meg jobbak legyenek az úgynevezett soft skill-jeik, amivel jobban együtt tudnak működni másokkal, jobban eladják magukat.
Viszont ezektől eltekintve, ha így általános műveltséget nézzük, akkor semmivel sem gondolnám, hogy jobbak lennének, jobban tudnák a történelmet, földrajzot, sokan a saját országukét is csak nagyon felületesen ismerik. Vagy az irodalom ugyancsak, nyilván Magyarországon is látszik, hogy ki az, aki olvasott, van szókincse, választékosan tud beszélni és ugyanúgy van, aki semmit nem ad erre. Nyugaton is az átlagos munkás ugyanúgy nem olvas semmit, max bulvárlapokat, persze ott is vannak nagyon művelt emberek, akik nagyon szép nyelvezetet használnak, amit egy bevándorló valószínűleg sosem tudna, de ez csak egy szűk kisebbség. Ugyanígy, ha így mélyebben belemegyünk társadalmi, tudományos témákba, nem gondolnám, hogy arányaiban többet tudnának ezekről, mint a magyarok.
Nyugaton nyilván más a tananyag, de ott is vannak bunkó prolik és művelt értelmiségi emberek is, ugyanúgy, mint Magyarországon.
Sőt, a legtöbb nyugati országban magasabba diplomások aranya, mint itthon.
A muveltseg kulturkoronkent es tarsadalmi osztalyonkent valtozo. ;-) Szerte a vilagban.
Mindenhol meg lehet talalni a bugris prolit, amelyik nem tud viselkedni es azokat is, akik igen.
Minel inkabb tanultabb, minel olvasottabb valaki, annal nagyobb az eselye annak, hogy nem fog ugy viselkedni, mint a mezorol beterelt vadbarom. ;-)
Szerintem ez nem ezen múlik.
Diplomások aránya: EU átlag: 42%, Írország 62% (a lakosság közel kétharmada), Luxemburg 61%, Svédország 56% (lakosság több mint fele), a 26 tagállam közül Magyarország a 24. helyen áll 35%-kal (a lakosság egyharmada), csak Romániát és Olaszországot sikerült megelőzni. Az EU célja 2030-ra elérni a 45%-ot.
Igen, mindenhol vannak művelt és műveletlen emberek is. És ez nem csak a diploma meglététől vagy hiányától függ. De ez a mutató is jól mutatja az arányokat, hogy melyik országban több vagy kevesebb a művelt emberek aránya. Ezért is van köze a politikának a műveltséghez és a tudáshoz. Az oktatáson keresztül. OV megmondta, hogy ő nem kiművelt diplomásokat akar, hanem kétkezi munkásokat. Aki kevesebbet gondolkodik. Főleg ha szavazni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!