Szerintetek mi a különbség az INTJ és a pszichopata között?
48 éves INFJ férfi vagyok.
Több MBTI alapú csoportban benne voltam az elmúlt években.
Több INTJ-vel is volt egy olyan fura benyomásom, mintha nem csak hogy fogyatékos lenne, de büszke is lenne rá + betegessen paranoid a legtöbb.
Az érzelmi intelligenciajuk és empatiajuk mint olyan nem létezik.
Pl volt amelyik büszkén kèrkedet vele hogy "leszarjak mások érzéseit" mintha az valami erény lenne.
Furán zárkózott és hideg, az érzéseiről sose beszél.
Illetve kör diagramon próbálja ábrázolni mit érez és a csoport többi tagjáról feljegyzéseket keszit.
Rendszeresen fenyegeti a csoport tagjait hogy ha valaki a "szarjait" elmeséli, annak következménye lesz!
Sose értettem mit ért a szarjai alatt, mert sose mesélt az érzéseiről. Leszámítva hogy rendszeressek düh rohamai amikor tör zűz...
Nekem INFJkent baromi para. Sokat foglalkozom önmagammal. A csoport tagjainak sokat meséltem az almaimrol, és arról hogy értelmezem őket, ami a szemelyisegem legrejtettebb mélyére vezet. INFJkent nagyon empatikus és érzelmes vagyok és képtelen vagyok azonosulni az ilyenekkel
Később a csoport más tagjaival való beszélgetésből összeállt, hogy megpróbálta meggyőzni öket hogy én nem mondok magamról semmit.
Ez csak a paranoia kivetitese volt. Mikor egy inaktív tagot kirakták, öröm ünnepet járt
Betegesen fel hogy megnyiljon ezért mindenkit megpróbál kicsinálni akit eltorzult elméje veszélyesnek tart.
Mivel elég kicsi a magyar MBTI közösség nagyon vigyázzatok és segítek bárkinek, aki személyesen megkeres bizonyítékokkal.
Elnézést ha INTJ vagy és nem vagy ilyen...
Nézted már az INTJ-k kognitív funkcióit?
Annyira egyértelműen rögtön választ ad a kérdése(i)dre.
INTJ: Ni Te Fi Se
Tökéletesen megmagyarázza valakinek az ilyesfajta viselkedését.
De attól még, hogy valaki X személyiségtípus, nem lesz feltétlenül egy tuskó, ha pedig Y, nem lesz nevéből adódóan jófej.
Az mbti nem a személyiségeket osztja csoportokba, hanem azt kívánja felderíteni, hogy kinek mik a preferált információ-szerzési és döntéshozatali módjai és milyen sorrendben.
//De egyébként eddig én se találkoztam olyan INTJ-vel, akivel bármilyen szinten jól ellettem volna
- ENFP
Azon kívül, hogy egy kicsit túl van tolva az MBTI itt, ugyanis két azonos MBTI típusba tartozó ember is lehet nagyon eltérő (értsd: NAGYON), azért ha már ennyire általánosítunk, kíváncsi lennék, hogy az általános megállapításokhoz szükséges feltételek mennyire adottak a megfigyelésedben.
- Mennyire volt megfelelően véletlenül kiválasztott a csoport, amit megfigyeltél? Egy MBTI közösség nem lesz az, nem feltételezhető, hogy ugyanúgy viselkedik az, akit érdekel az MBTI, a pszichológia, mások csoportokba sorolása, valamint aki ilyen közösségekben aktív, mint aki(t) nem.
- Hány ember alapján szűrted le a megfigyelésedet? Ha általánosítunk, gondolom, minimum sok tucat, de inkább sok száz. Igaz?
- Ez a közösségetek MBTI tagjainak hány százalékát fedte le? Ja várj, általánosítasz, akkor nyilván százat.
Ember. Ne égesd magad.
Mojjo, nem altalanositottam, nem állítottam, kérdeztem.
Mivel simman lehet hogy egy pszichoata INTJnek hiszi magát mivel a kettő leírás között erős az átfedés
1es
Érdekes módon meg se minden INTJ ilyen
Magadat empatikus személynek tartod, gondolod, miközben durva, agresszív módon degradálsz, sértesz, ítélkezel, bántasz (lásd "pszichopata", "fogyatékos", "betegesen paranoid", "nincs empátiája", "furán zárkózott és hideg").
Ami felmerült bennem: ismered egyáltalán azokat, akiket ilyen módon sértesz? És ismered magadat, a korlátaidat, a saját egyoldalúságod, általánosító hajlamod és ennek problémásságát?
Tudod te, hogy mikkel küzdenek az ilyen személyek? Tudod, hogy milyen erősségeik, erényeik vannak?
Mi okból és mi célból vagy ennyire bántó és degradáló? Olyan, mintha sértettség lenne benned, és ezért vagdalkozol ily módon..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!