Beszédzavar, akadozó beszéd okai?
Figyelt kérdés
Azt vettem észre magamon, hogy 23 éves létemre mintha nem menne a folyékony beszéd. Azt leszögezném hogy nem vagyok túl extrovertált, valószínűleg kevesebb időt töltöttem társaságokban mint az átlagember. De amikor belekerülök egy csoportos beszélgetésbe (pl. voicechat formájában), feltűnő hogy a korombeliek mennyivel könnyedebben tudják kifejezni magukat. Én ha megpróbalok a tőmondatoknál egy fokkal összetettebbeket összerakni, akkor gyakran belezavarodok, a végeredmény vagy nem lesz koherens és nyelvtanilag helyes, vagy csak akadozva tudom kinyögni, és feltűnően sok gondolkodással kísérve. Tehát hiányzik a gördülékenység a beszédemből, és az érdekelne, hogy ez mennyire abnormális jelenség, betudható ez a gyakorlat hiányának, vagy esetleg egy valós beszédzavar is lehet a háttérben? Valaki tapasztalt hasonlót?2024. júl. 14. 08:48
1/8 anonim válasza:
Konkrétan mit jelent, hogy nem vagy túl extrovertált?
2/8 A kérdező kommentje:
Azt hogy nem vagyok a legkimozdulósabb, buliba járósabb fajta. Néha elmentem társasági eseményekre ahol az emberek ugye valós időben interaktálnak (beszélgetnek), de nem gyakran. Az iskolában se voltam éppen beszédes. Ezért gondoltam hogy lehet azért nem fejlődött ki eléggé a beszédkészségem mert egyszerűen nem gyakoroltam eleget.
2024. júl. 14. 09:30
3/8 anonim válasza:
Szorongás, önbizalmi problémák esetleg?
4/8 A kérdező kommentje:
Akadnak bizony :D
Sajnos elég szorongó vagyok. Próbálok ezen változtatni már jó ideje, folyton rugdosom ki magam a komfortzónámból, próbálok megragadni minden alkalmat hogy társas helyzetekbe kerüljek. A jelenlegi munkámat, ami sok ügyfél-kapcsolattartást igényel, is részben azért választottam hogy gyakoroljam a kommunikációt. Az a helyzet, hogy a szakmai keretek között viszonylag jól el tudok beszélgetni, de ha casual csevelyre kerül a sor, az kínszenvedés és sokszor teljes kudarc. Valamennyit az alatt a kicsit több mint 1 év alatt amióta ott dolgozom, fejlődtem, de nagy áttörést nem érzek
2024. júl. 14. 10:07
5/8 A kérdező kommentje:
Amúgy jogosak a kérdések, nekem is leesik lassan, hogy az egész beszédkészség hiány valójában nem önmagában van, ezt csak bebeszélem magamnak, mert nem merem belátni, hogy az egész jelenség oka (mint sokminden másnak is) a szorongás, hogy félek a kötetlen beszélgetésektől. A szorongással pedig eddig nem nagyon tudtam mit kezdeni. Pszichológushoz járástól is kicsit tartok, többször felmerült, de gondoltam valahogy megoldom magamtól okosba
2024. júl. 14. 10:15
6/8 anonim válasza:
Akkor talán meg is van az ok, amit nem "okosba" kellene megoldani, hanem körültekintően és hatékonyan
7/8 A kérdező kommentje:
Tehát? Pszichológus és kész?
2024. júl. 14. 11:04
8/8 anonim válasza:
Szavakban leírni egyszerűnek hat, de biztos lehetsz benne, rögös az út... De igen, nagy eséllyel egy külső segítség igénybe vétele sokat segíthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!