Megtévesztenéd az embereket, ha abból hasznot tudnál húzni?
Olvasd el:
A kérdés az emberi kapcsolatokra vonatkozik:
- pl. ha megismersz egy gazdag embert, akinek az elveivel nem értenél egyet. Megtévesztenéd-e azzal, hogy a barátja vagy, annak reményében, hogy támogat majd az életben?
- hazudnál-e randin másnak valami tetszetőset, hogy lefeküdjön veled?
Stb...
NEM számít bele a kérdésbe a hatóság megtévesztése, félrevezetése, ami tudomásom szerint bűncselekmény.
Az elsőre egyértelmű nem a válaszom.
A második egy kicsit árnyaltabb kérdés. Ismerkedéskor, randikor természetes, hogy az ember igyekszik jó benyomást kelteni, nem hangsúlyozza hibáit, gyengeségeit. De direktben hazudni persze ott sem szabad, én legalábbis sosem tettem ilyet.
Egy kis adalék a kérdéshez.
Két világnézet összecsapása:
"Őszintén hiszek abban, hogy azért vagyunk itt, hogy tanuljunk, hogy szolgáljunk és szeressünk másokat és önmagunkat. Ez a három a te nagy felelősséged. Mindhárom egyformán nehéz és félelmetes. De ha rászánod magad, ha eltökéled, hogy tanulsz, szolgálsz és szeretsz, akkor szebb küldetést nem is találhatnál magadnak." (Andrea Owen)
vs.
"Mert úgy szokott történni, hogy az olyan embernek, aki mindenkihez jó akar lenni, gonoszok okozzák a vesztét. Ezért szükséges, hogy a fejedelem hatalmának megóvása érdekében megtanuljon rossznak lenni, és ezt a szükségnek megfelelően gyakorolja." (Niccolò Machiavelli)
A főkérdésre reagálva:
Ha akarnék sem tudnék senkit sem megtéveszteni, mivel szó szerint képtelen vagyok hazudni. Olyan szinten ki is ülne az arcomra a dolog, hogyha nem is ezzel, de valamivel fixen lebuktatnám magam. Arról nem is beszélve, hogy becsületes vagyok, és ilyen dolgokba bele sem mennék, bántaná a lelkiismeretem, az igazságérzetem.
A két világnézettel pedig nem értek egyet. Legalábbis teljes mértékben egyikkel sem. Az elsőben a "szolgáljunk másokat és önmagunkat" résszel nem, a másodikban pedig az alapötlettel. Amúgy is eldeformált világban élünk, és szerintem nem az a megoldás, hogy mi magunk is lemegyünk kutyába. Az tény, hogy valamelyest idomulni kell, de szerintem nem a gonoszkodás a megoldás.
Úgy érted, hogy szerinted az igazság a 2 világnézet között van?
#4 vagyok
Úgy gondolom, igen, a kettő közt lehet. Mások alá sem lenne szabad magunkat rendelni, és a gonoszságot sem érzem, gondolom követendő példának. Valaki bánt minket, arra nem az a megoldás, hogy felvesszük a stílusát, mi is úgy kezdünk viselkedni.
Kérdező, minek írtad a #3 kommentedet?
Machiavelli a fejedelem helyes viselkedéséről szól, hatalmának megtartása érdekében. Ennek köze nincs az átlagember szokványos emberi kapcsolataihoz.
Machiavelli tanításaiból egyesek életfilozófiát csináltak, ők a machiavellisták. Vagyis alkalmazzák a tanításokat a hétköznapi életre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!