Akik csalnak/lopnak azok hogyan magyarázzák a lelkiismeretük előtt maguknak a tetteiket?
Komolyan érdekel hogy az ilyen emberek azok ezt hogyan "dekkódolják" magukban?
Milyen érzéseket társítanak hozzá? Ilyenekre gondolok mint pl hogy elbant vele a világ és így tudja ledolgozni azt a hátrányt ami igaztalanul érte? Ezért megteszi? Vagy olyannal(olyanokkal) szemben követik el akiről úgy gondolják hogy megérdemli?
Vagy úgy vannak vele hogy "a politikusok is ezt csinálják, ők se különbek akkor én miért ne?" Vagy van egy beteg szerettük akiről csak így tudnak anyagilag gondoskodni hogy ezért ezeket elkövetik?
Most én csak néhány példát soroltam fel ami úgy eszembe jutott de nyugodtan irhattok mást is. Tényleg érdekel ennek a pszichológiája. Hogy erről hogyan gondolkoznak.
Látod, ahány válasz annyi megoldás.
- Leszarják, moralizáció fel se merül.
- Velem is kibasznak, én miért ne tenném
- A moralitás arra van kitalálva hogy korlátozzanak
- Csinálok én elég jót, ez most belefér
- Mások még rosszabbak, mégse kapják meg sose a "jussukat"
- Természetben sem törődnek a növények-állatok azzal ha elveszik az erőforrásokat egymástól
- Nekem erre szükségem van
- Nekik ez nem fog hiányozni
- Ő hibája hogy lehetőséget adott rá
És lehetne sorolni napestig. Ahány ember annyi felfogás. És pont annyira lehet vitatkozni ellenük, mint mellettük.
"És lehetne sorolni napestig. Ahány ember annyi felfogás. És pont annyira lehet vitatkozni ellenük, mint mellettük."
Azért szerintem nem egészen. Ellene azért több érvet tudnék felsorakoztatni.
Pl akarnának e olyan világban élni ahol mindenki úgy gondolkozik mint ők?
Valószínűsítem hogy nem. Ők gyakorlatilag a társadalmon élősködnek azáltal hogy a túlnyomó többség nem követi el azokat a dolgokat amiket ő. Gyakorlatilag csalnak. És a csalásukat azzal hitelesítik hogy vannak mások is akik csalnak. De ezzel nem kiegyenesítik az ingát középre hanem egyszerően ők is a csaló kisebbség közé beállnak. De az erőforrásokért ami alanyi jogon jár a legtöbb államban viszont ők is sorban állnak ugyan úgy.
Ha valaki éhezik (tehát tényleg éhezik és nincs mit ennie ezért lop ÉLELMISZERT) azt még meg tudom érteni.
Csak az a baj hogy mind a lopásokat mind pedig a csalásokat tekintve nem a leg csóróbbak követik el, hanem az átlagos vagy átlag feletti életszínvonalon élők.
"Ők gyakorlatilag a társadalmon élősködnek azáltal hogy a túlnyomó többség nem követi el azokat a dolgokat amiket ő. Gyakorlatilag csalnak. És a csalásukat azzal hitelesítik hogy vannak mások is akik csalnak. De ezzel nem kiegyenesítik az ingát középre hanem egyszerően ők is a csaló kisebbség közé beállnak."
És akkor most képzeljük el azt a helyzetet, ahol teljesen intézményesítetté vált a lopás, csalás, korrupció. Ahol gyakorlatilag nem tudsz megélni nélküle, mert ennyire rendszerszintű. A szabályokat és törvényeket is ezalapján hozzák meg, hogy úgyse lehessen betartani, és nem is fogja senki. Ellenben bárkit akit ők akarnak, elővehetnek bármiért, akár zsarolhatnak, hogy szabályt szegett. És persze az egész társadalom is korruptálva van, mert a többség annak örül hogy szabadon engedik lopni csalni hazudni, nem megy ki érte a rendőr. Vagy ha eleget hazudsz, kicsalhatsz némi segélyt. Csak ha a hatalom ellen ágálsz, vagy a nem megfelelő ember tyúkszemére lépsz, akkor fognak majd kivonni, törvényi vagy alvilági eszközökkel. Ráadásként mindenki folyamatosan hazudik mindenkinek álszent módon, mert nem mondhatja ki amit valójában gondol, mert bajba kerülhet érte, vagy esetleg a kialakult helyzethez képest már nevetségessé vált álszent okokból megvetnék mások, akik még nála is többet bűnöznek, csak kevésbé nyíltan.
Szép kis gondolatkisérlet, nem igaz? Vagy várjunk csak egy kicsit! Hiszen ezek teljesen létező dolgok, vannak is ilyen országok amik erre épülnek. A múltban is volt rengeteg, és a jelenben is akad még bőven ilyen.
Ez egy buta relativizálás amit csinálsz. Senki nem tagadta hogy ezek ne lennének valósak a világban, ettől függetlenül ha mindenki egyformán művelné ezeket akkor nem lenne társadalom. Ha helyesnek tartom hogy én ellopok a boltból egy túrórudit, mert úgyis van pénze a multiknak és nem hal bele akkor végülis igazam van, de ha mindenki így gondolkozik akkor senki nem fog túrórudit gyártani, mert senki nem venné meg hanem csak elrakná. Ez egy kisarkított példa nyilván, de összességében ez így működik.
"És akkor most képzeljük el azt a helyzetet, ahol teljesen intézményesítetté vált a lopás, csalás, korrupció."
Ez akkora baromság mint a "fém faház" egy oximoron. A lopás nem lehet intézményesített hiszen pont attól lopás, hogy nem az intézmény része. Hiába csinálta valaki okosban az intézmény keretein belül, a törvénynek nem csak a betűje hanem a szelleme is számít. Hiába tartott be valaki minden törvényt látszólag ha közben pl csalást követett el, attól még ugyan úgy elítélhető törvény adta eszközökkel. Persze értem hogy ezzel arra utalsz hogy az intézmények melegágya a korrupciónak de akkor sem a része mint ahogyan a rák sem "része" a szervezetednek és nem kell a működéséhez mégis megtámadhatja.
"Ahol gyakorlatilag nem tudsz megélni nélküle, mert ennyire rendszerszintű"
Egészen biztos hogy meg lehet élni csalás és korrupció nélkül, akik ezzel takaróznak azok nem azért teszik mert egyébként nem élnének meg, hanem mert úgy gondolják nekik az az életszínvonal alanyi jogon jár, mint ahogyan korábban páran már leírták milyen agymutatvánnyal győzik meg magukat.
" A szabályokat és törvényeket is ezalapján hozzák meg, hogy úgyse lehessen betartani, és nem is fogja senki."
Azért sokaknak sikerül betartani őket. De azért kíváncsi vagyok tudsz e mondani erre egy példát amit szerinted nem lehet betartani.
"Ellenben bárkit akit ők akarnak, elővehetnek bármiért, akár zsarolhatnak, hogy szabályt szegett. "
A legfőbb probléma nem ez hanem hogy akkor is megtehetik és megteszik ha nem szegett szabályt. Sokszor elegendő ok az is simán csak félti a pozicióját és nem hajlandó felrúgni a szarosvödröt hanem lefekszik bárkinek mint egy qv@.
"És persze az egész társadalom is korruptálva van, mert a többség annak örül hogy szabadon engedik lopni csalni hazudni, nem megy ki érte a rendőr. Vagy ha eleget hazudsz, kicsalhatsz némi segélyt. Csak ha a hatalom ellen ágálsz, vagy a nem megfelelő ember tyúkszemére lépsz, akkor fognak majd kivonni, törvényi vagy alvilági eszközökkel."
Ennek azok örülnek akik csalnak. A többség még mindig nem csal és pont ez végett éri meg csalni azoknak akik megteszik. Nem tudom honnan veszed ezt a "többség" dolgot.
Az álszentség stigmáját te ragasztod rá azokra akik valóban nem akarnak csalni,hazudni,lopni. A becsület az soha nem lehet spekulatív, de te ahogy ezt az egészet leírod az jön át hogy neked bele számít a képletbe hogy "mi mennyire éri meg" de ez már régen rossz így. Ha becsületes vagy akkor nem azért teszed mert megéri hanem mert elveid vannak. Én azt gondolom soha nem lesz teljesen tiszta minden a mocsoktól de ettől még törekedni kell rá és nem beállni a sorba azzal nyugtatgatva magát az embernek hogy "más is csinálja és még sokkal jobban!"
Persze, ez le is esett de úgy gondolom még elvi szinten is téves azon állítás hogy :
"többség annak örül hogy szabadon engedik lopni csalni hazudni, nem megy ki érte a rendőr. Vagy ha eleget hazudsz, kicsalhatsz némi segélyt. Csak ha a hatalom ellen ágálsz, vagy a nem megfelelő ember tyúkszemére lépsz, akkor fognak majd kivonni, törvényi vagy alvilági eszközökkel."
Ez van, ez létezik, de nem a többség.
Van amelyiknek beteg az agya, pl sérülés érte vagy genetikailag sérült.
De van amelyiknek nincs ilyen sérülés, hanem iszonyat komplexusai vannak, frusztrációi. Azt hiszi ő sosem boldogulhat munkából ezért keresi a csalást, mert ez a program fut a fejében hogy a munkából nem élhet, valami gyerekkori vagy ki tudja milyen hatásra. Ha lenne is jobb lehetősége nem akarja észrevenni mert neki kell ez a hit hogy minden rossz, és csak csalással lehet túlélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!