Ha az ember benne ragad a rövidtávú napi élvezetekben, abból hogyan lehet helyrebillenni, és újra visszaállni normálba?
Létezik egy olyan, hogy dopamin-detox.
Nézz utána, én csak körvonalakban, pontatlanul írom le:
A lényege, hogy 1-2 napra... gyakorlatilag semmit sem csinálsz. De így... tényleg semmit. Niylván eszel amennyit kell, de pl nem a kedvencedet, csak úgy valamit, hogy ne legyél éhes és annyi. Ha szeretsz sokáig fürdeni, azt is letudod hamar.
A lényeg, hogy kb semmit nem cisnálsz ami bármennyire is örömöt tud okozni. És ebben bizony benne van a mindennemű médiatartalom fogyasztása is.
Kva unalmas, de ez a lényege. Viszont ez az 1-2 nap (pontosan nézd meg mennyi) elég arra, hogy az olyan rövidtávon "felszívódó" örömforrások, mint a social media görgetése vagy a fszverés, hosszú zuhanyzás, csokievés stb... már lecsengtek, mélyen bezuhantak az a küszöb alá ami ingerelne, hogy "csinálj újra".
És ekkor el tudsz kezdeni valami olyasmit, ami "lassan felszívódó", azaz nem olyan gyors élmény rövidtávú örömmel. Ezáltal képes leszel újra pl szépséget látni egy sima sétában a környéken vagy könyvben vagy ilyesmi.
Attól tarok ha átalszod az egészet, az nem ér:D Itt komoly faktor az, hogy und magad mint a p*csa.
Az életünkben való egyensúly fenntartása és a közép- vagy hosszú távú célok elérésére való fókusz visszaállítása fontos lépés lehet, ha az ember úgy érzi, hogy a rövidtávú élvezetek dominálnak. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek visszaállni a normálba és elérni hosszú távú célokat:
1. **Szánj időt önmagadra**: Először is fontos időt szánni önmagadra és önvizsgálatra. Gondold át, hogy miért hajszolod a rövidtávú élvezeteket, és mit szeretnél elérni hosszú távon.
2. **Célok kitűzése**: Határozz meg konkrét és mérhető hosszú távú célokat. Legyenek ezek karrierbeli, személyes fejlődésre vonatkozó vagy egyéb területen. A célok segítenek irányt adni és motivációt teremteni.
3. **Részletes tervek**: Hozz létre részletes cselekvési terveket, amelyek segítenek elérni a célokat. Írd le, hogy mit kell tenned, és milyen lépéseket kell tenned ezek megvalósításához.
4. **Prioritások meghatározása**: Ismerd fel, hogy mely tevékenységek és élvezetek azok, amelyek hosszú távon segítenek elérni a célokat, és helyezd őket előnybe a rövidtávú élvezetekkel szemben.
5. **Rutin kialakítása**: Alkoss napi vagy heti rutint, amely belefér a hosszú távú céljaid megvalósításába. Ebben a rutinban szerepeljen idő a tanulásra, gyakorlásra vagy munkára, ami a célok felé vezet.
6. **Időgazdálkodás**: Tanuld meg hatékonyan időzíteni és prioritást adni a tevékenységeknek. Ne hagyd, hogy a rövidtávú élvezetek elvonják az időt és az energiát, amit a hosszú távú célokra fordíthatsz.
7. **Tudatos életmódváltás**: Figyelj oda a mindennapi döntéseidre és szokásaidra. Olyan életmódot alakíts ki, amely támogatja a hosszú távú céljaidat.
8. **Támogatás keresése**: Beszélj barátokkal vagy családtagokkal a céljaidról, és kérj támogatást tőlük. Együtt könnyebb motivált maradni.
9. **Kitartás és türelem**: Egyensúly helyreállítása és hosszú távú célok elérése időbe telhet. Legyél kitartó és türelmes, és ne add fel, ha nehézségekbe ütközöl.
Az egyensúly visszaállítása és a hosszú távú célok elérése hosszú távú folyamat lehet, de az elszánt erőfeszítések és a megfelelő tervezés segíthetnek. Fontos, hogy örömödet leld a hosszú távú célok elérésében, és ne hagyd, hogy azok elveszítsék vonzerejüket a rövidtávú élvezetek miatt.
Én segíthetek, de még nem most.
"Buddhához elment egy anya a gyermekével, mert az folyamatosan cukrot evett, és megkérte a buddhát, hogy mondjon valamit.
Azt mondta buddha, jöjjenek vissza két hét múlva.
Visszamentek. Buddha annyit mondott a gyermeknek, hogy ne egyen cukrot.
Az anya kérdőre vonta, miért kellett két hetet várni emiatt.
Buddha ennyit felelt.: Két hete még ettem cukrot."
Nos barátom én tudom a megoldást és a kiutat is, de egyenlőre még úgy választom megélni az életem, hogy adok magamnak egy két falat gyors üreset, mielőtt újra felülnék meditálni a mocsárból, amiben azért jó dagonyázni, amíg benne vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!