"A teljesség igénye nélkül" kifejezést kik, milyen korosztály használja?
A teljesség igénye nélkül:
- a fiatalok
- a középkorúak
- az idősek.
Ti valóban ennyire sokszor halljátok ezt a kifejezést és tényleg mindegyik korosztálytól?
Mégis: 1 hónap vagy 1 év alatt hányszor halljátok?
Én sokszor hallom. Magasabb szintű online interakciókban, a munkahelyemen is. Én nem vagyok egy hű de okos, magas szinten, választékosan beszélő ember, általában nem is így szoktam mondani, ha erre gondolok, de mindig megértik, hogy mire gondolok.
Pl. A leggyakoribb hatóanyagok pigmentfoltokra.
Itt nincs szükség külön kiemelni, hogy a teljesség igénye nélkül, mert a leggyakoribb maga is azt jelenti, hogy nem az összes.
Én azért hallom gyakran ezt a kifejezést, mert nagyon sok politikai elemző műsort nézek és podcastot hallgatok, ahol gyakran elhangzik, az elemzők életkorától teljesen függetlenül. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy kb. hetente négyszer-ötször hallom.
Én kifejezetten szeretem ezt a kifejezést, szerintem szép, jól hangzik, választékos és igényes. Nekem nagyon tetszik. És szerintem tök jó, hogy feltetted ezt a kérdést, mert ez azt bizonyítja, hogy vannak emberek, akiket ilyen jellegű kulturális és nyelvi kérdések is foglalkoztatnak, nem csak az úgynevezett "tucat témák" (pl. szerelem, házasság, gyerek stb., nem lenézve ezzel ezeket a témákat). Ez jó, ha valakit ilyen kérdések is foglalkoztatnak! :)
Egyébként hétköznapi beszédben én(!) viszonylag ritkán hallom a "teljesség igénye nélkül" kifejezést, sőt nagyon ritkán, szinte sohasem, de ennek oka lehet az is pl., hogy én hétköznapi, átlagemberek között mozgok, nem magasan kvalifikált, többdiplomások között, ahol gyakrabban használják és igyekeznek választékosabban kifejezni magukat. Összegezve; szerintem minden korosztály használja, nem korosztály függő, viszont arra a kérdésre, hogy kik használják, arra azt mondanám, hogy inkább a magasabban képzett, nyelvi kultúrájára, nyelvi szóhasználatára érzékenyebb, igényesebb társadalmi réteg, nem az "egyszerű melós", hétköznapi alsó- vagy középosztály. Persze kivételek mindig vannak bármely társadalmi rétegből pro és kontra is (egy sokdiplomás is lehet nyelvileg ingerszegény és igénytelen, illetve egy leszakadó rétegből érkező is lehet nyelvileg igényes, választékos), de azért a fő irányvonal az nagyjából ez.
Az okoskodók. Akiknek vannak ilyen előre begyakorolt szófordulataik, hogy műveltebbnek felsőbbrendűnek tűnjenek. Általában vezető beosztásúak, vagy szimplán sznobok.
"indokolatlan"
"szankció"
És ehhez hasonlók, ne meg a kérdésben említett mondat.
Nagyon irritáló, mert művi, a valódi kulturáltságot nem ez tükrözi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!