Az mit jelent, hogy valaki "feketében-fehérben" gondolkodik, vagy ha azt mondják, nem minden fekete-fehér?
Az, hogy nagyon tényszerű, röghöz kötött, megmásíthatatlan. Vagy ilyen, vagy olyan, de a kettő együtt nem lehet.
Pl. a szerződésben feketén-fehéren le van írva, hogy mennyi a fizetésed.
A főnök feketén-fehéren megmondta a dolgozónak: vagy túlórázik vagy kirúgja.
A lány 3 hónapnyi ismertség után odaállt a férfi elé és feketén-fehéren kijelentette, hogy házasodjanak össze vagy szakít.
Köszi a válaszokat :)
Hát én ezt a megfogalmazást általában a terhességnél, szülésnél és a gyereknevelésnél szoktam olvasni, azt szokták írni hogy egyikről sem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz, hanem ki hogyan éli meg.
Akkor valami ilyesmit jelent, ugye?
Szélsőséges és rugalmatlan (merev) hozzáállás.
Nem veszi figyelembe a változatosságot, az átmenetet és a sokszínűséget.
Példa:
Ha esik az eső, az szerinted rossz.
Ha nem esik az eső, az szerinted jó.
Viszont figyelmen kívül hagyod, hogy az eső kell bizonyos területekre (pl: mezőgazdaság), tehát se nem rossz, se nem jó, hanem szükséges, tehát természetes.
Úgyis mondhatnánk, hogy a fekete-fehér gondolkodás egy beszűkült, nagyon szubjektív látásmód.
Gyereknevelésnél pl:
Vagy ősanya vagy aki szimbiózisban él a gyerekkel 20 éven át és egy rákszűrés idejére sem hagyja magára a gyereket, vagy gyerekét elhanyagoló drogos hippi vagy. Sokan így látják a dolgot
El se tudják képzelni azt, hogy attól lehet valaki jó anya, hogy elmegy 2 napra egy barátnőjével vagy elmegy egy koncertre vagy a gyerekei nélkül a férjével egy wellnesre.
Na ezek látnak csak feketén és fehéren.
Vagy pl babysitter cég hirdetése alatt kommentek:
Minek szül aki babysitterre hagyja?
Szégyellje magát aki fizet is azért hogy ne a gyerekévek legyen
Holott nem csak azért lehet babysitternél a gyerek mert anyuka plázázni megy, én pl orvosi kezelésre jártam fél évig muszáj volt néha a babysitter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!