Miért ilyenek a Szlovákiában élő romák?
Na, egyszer egy cigány Szlovákiában előre köszönt, és már nem olyanok, mint Magyarországon. Kicsit hülye vagy. Nekem meg köszönt már előre cigány Magyarországon, és Szlovákiában is, és?
Nem országtól függ ám, embertől, ez emberfüggő. Ez olyan, minthogy a gonosz sem kultúrafüggő, hanem emberi vonás.
Kérdező.
Ha ennyire szimpatikusak, költözzél be hozzájuk egy időre...vagy végleg.
Felvidéki romaként állíthatom, hogy a kérdező igazat ír. Mi felvidéki magyar romák teljesen másképp viselkedünk, mint a magyarországi romák. Ezt nagyon sok felvidéki magyar ember is tudja tanusítani. Személy szerint nekem, felvidéki romaként szintén feltűnt, hogy a magyarországi romák (tisztelet a kivételnek), úgymond udvariatlanabbak, piszkosabbak, és hangosabbak. Nem állítom, hogy nálunk Szlovákiában minden roma angyal, de a magyar romák többsége rendes.
Itt Szlovákiában a szlovák romák a hangosabbak, piszkosabbak, az úgynevezett "oláhcigányok". A vidéket , ahol élek, többségben magyar és roma nemzetiségű emberek lakják. A magyarok nagyon jól kijönnek a romákkal, segítik egymást. Van sok szegény, de többségben átlagos, vagy tehetősebb romák élnek itt. A szülők nagyrésze dolgozik. Sokan tanulnak, iskoláztassák a gyerekeiket. Szakközépiskolával, érettségivel nagyon sok roma rendelkezik. Az ügyesebbek és tehetősebbek egyetemre/főiskolára járnak. Én romaként szintén egyetemre járok.
Tehát én, mint felvidéki roma, igenis látok sok különbséget, és azt kell, hogy mondjam, mi előrébb vagyunk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!