Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ez az érzés mindenkinél működik?

Ez az érzés mindenkinél működik?

Figyelt kérdés
Kutatásban arról írtak, hogy az élethű robotok, vagy halottak arca láttán mindenkit nyugtalanság, és ellenszenv fog el. Ez az ún. "uncanny valley" jelenség. Nálam mintha csak részlegesen működne. Az elhunytak arca például nem kellemetlen nekem, hiába látom rajtuk, hogy már nem élnek.

2023. júl. 18. 19:52
 1/9 anonim ***** válasza:
82%
A szex robotok engem szexuálisan izgatnak. A halottakat meg nem szoktam nézegetni.
2023. júl. 18. 20:55
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem ez az uncanney valley.

Az van, hogy az ember mindig és mindnehol arcokat keres és szereti az arcokat.

Ha egy mosógépre két szemet és mosolyt rajzolsz, akkor az cuki, szimpatikus a számodra, mert tudod, hogy egy tárgy, de némi emberi vonást ad neki. Épp csak annyit, hogy szimpatikus legyen, de egyértelműen tárgy legyen.

Minél emberibb egy tárgy, annál szimpatikusabb.

De aztán eljutunk ehhez a bizonyos völgyhöz.

Ugyanis csak addig egyre szimpibb egy emberi tulajdonsággal felruházott tárgy, amíg egyértelmű, hogy tárgy.

A völgynél megfordul és nem emberi tárgyról, hanem tárgyszerű emberről bezélünk. Az meg ijesztő. Embernek akarod gondolni, de valami nagoyn nem stimmel vele.

Ilyenkor a szimpátiagörbe - ami eddig emelkedett minél emberibb volt a tárgy - hirtelen visszaesik és völget képez, hogy aztn újra emelkedni kezdjen, minél emberibb az az embernek gondolt valami.

Ezért váltanak ki visszatetsző érzést a groteszk arcok. Pl az Attack on Titan óriásai:

[link]

Namármost egy halott ember ember. Nyilván tud fura lenni a visszahúzodott bőrével, de ha az ember tisztában van a halállal, akkor nem tekinti tárgyszerűenk, groteszknek, hanem éppúgy természetesnek érzi, csakhát más.

A szexrobot meg gyakran túl emberi már, túllendült a völgyön és emberi embernek tűnik. Régen volt egy olcsó guminőm, abszolút emberinek tűnt, egyszerűen mert fotóból csinálták az arcát:D Max a tudat zavart, hogy tudom, hogy ez egy tárgy, de amúgy tlejesen emberként vagoyk képes reagálni rá.

2023. júl. 18. 21:37
 3/9 A kérdező kommentje:

#2: Úgy tudom ez az egész azért alakulhatott ki, hogy kerüljük a tetemeket a fertőzésveszély miatt.

Grafikon szerint a hullát/zombit tartották a legrosszabbnak: [link]

Igaz, az animált holttest számomra is enyhén szólva furcsa: [link]

2023. júl. 18. 22:12
 4/9 anonim ***** válasza:
16%
A szép halottak szexuálisan izgatnak.
2023. júl. 18. 23:13
 5/9 anonim ***** válasza:
Ami nekem kicsit para, azok a kirakat bábuk. Robotot még nem láttam, de hasonló kategória lehet, nem szeretném a közelemben tudni. Még a szobrok valtanak ki érdekes érzéseket belőlem.
2023. júl. 22. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:
Elethu, szilikon (guminőkkel) az a baj hogy olyanok mintha halottak lennének
2023. aug. 5. 20:17
 7/9 A kérdező kommentje:

"Elethu, szilikon (guminőkkel) az a baj hogy olyanok mintha halottak lennének"

Hát ez szerintem inkább izgató, mint baj.

2023. aug. 6. 00:29
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Ja nekrofil vagy, az igen...
2023. aug. 6. 06:29
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező szerintem a halottaknal csak azokra gondoltak akik Vmi csúnya dologban teszem azt gyilkosság áldozata lett. A robot az tényleg para de egy öreg néni meghalva engem lehet hogy pont byugodtsaggal töltené el
2023. okt. 8. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!