Miért és honnan jön a kisbetűs írás?
Két esetre gondolok,
- amikor valaki nem használ egyáltalán nagybetűket a mondatokban (pl. szia. tegnap elmentem a boltba. péter is jött.
- a másik amikor levelezésben aláírásnál a monogrammját kisbetűvel írja
Az internetes chat elterjedésével ledegradálódott a magyar nyelv helyes használata. Sokan úgy gondolják, hogy könnyebb kisbetűvel írni, mint helyes mondatkezdő nagybetűt használni és kitenni a megfelelő írásjeleket.
Én lustaságnak és igénytelenségnek tartom.
Lustaságból. Egy helyett két gombot kell megnyomni.
Borzalom...
Chatelés közben egyébiránt helyesen, de kisbetűkkel írok. Közvetlenebb hangvételű lesz tőle a szöveg, barátságosabb, nem olyan hivatalos. Ha valami komolyabbról beszélgetünk, én és sok ismerősöm is már-már tudat alatt visszavált a nagybetűk és a mondat végi pontok használatára.
Az internet már saját központozással rendelkezik, aminek jelentéstartalma van – azért alakult ez ki, mert az internetes beszédben sokkal fontosabb a hangsúly, hangvétel jelzése, mint az átlag levélben, könyvben stb., amire a standard helyesírás ki lett találva. A ! és !!! és !!4! nem ugyanaz. A mondat közepébe tett pont szarkasztikus szünet szerepét töltheti be, ami más szándékról árulkodik, mint a bizonytalan vagy lenéző hármas pont. Mivel a legtöbb platformon nem tudunk dőlt betűvel hangsúlyozni, kisbetűs szövegben ezt sokszor a Kezdő Nagybetűk jelölik helyette. Az xd, XD, lol és asdfghjklshsldl mind nevetés, amiknek a konkrét használata emberfüggő, de bárki, aki többet is használ a listából, nem véletlenszerűen dönt az általa használt formulák között, hanem tudat alatt választ a hajszálnyit különböző jelentésük alapján.
Nyelvszakosként én ezt hihetetlenül érdekfeszítőnek tartom nem egy egyetemi tanárommal együtt, és csak nevetni tudok a begyepesedett panaszkodókon. Mintha bárki arra kényszerítene benneteket, hogy így írjatok! Ahol meg ilyet láttok, annak úgysem ti vagytok a célközönsége. Olyan erről nyafogni, mintha meghallanád, ahogy valaki melletted letegezi a beszélgetőpartnerét, te meg odaszólsz neki, hogy téged ő ne tegezzen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!