Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek miért irják...

Szerintetek miért irják egyesek facebookon hogy utolso időket éljük mindig mikor valami szörnyűség történik a világban?

Figyelt kérdés
Most például a földrengés miatt
2023. febr. 17. 10:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Ami még hozzátartozik egyébként, hogy most sokkal több információ jut el az emberekhez, történelmet meg nem tanulunk. Ülnek az emberek: úristen, háború, földrengés, járvány. Miközben 100 éve 3 év alatt egy elveszített világháború, feldarabolt ország, és összeomlott gazdaság mellé azért még egy spanyolnátha járvány is befigyelt. De az akkor volt, ez meg most.
2023. febr. 17. 11:35
 12/17 anonim válasza:
2023. febr. 17. 13:47
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Viktorta tanait követik: az is mindig "harcellenségakciómegvédelek"-félékről pofázik.
2023. febr. 17. 14:31
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Van még egy érdekes vonása a jelenlegi helyzetnek: az emberiség történetében soha ennyi prediktív eszköz nem létezett még. Az ember sodródott, ami szembejött, azt megpróbálta túlélni valahogyan, de azt sosem látta, mi jön 10 év múlva. Most viszont vannak tudósaink, statisztikáink és előrejelzéseink, amik matematikailag levezetik, hogy megdögölhetünk mind. Szerintem ilyennel az egyszerű átlagembernek eddig nem kellett szembenéznie.

Ez amúgy egy nagyon jó dolog, mert pont ezek miatt lehetséges, hogy nem fognak bekövetkezni ezek az események. Csak éppen az a baj, hogy amikor nagy szavakat mondunk valamiről, és baljós jövőről beszélgetünk, az olyan szorongást okoz, amit az esemény maga nem is tudna.

Például én az inflációval csomószor annyit törődöm, hogy k.rvaaanyázok egyet, amikor meglátom a tejföl árát, és vagy beteszem a kosárba, vagy azt mondom, hogy most nem főzök rakott karfiolt. Amikor viszont midnenhol azt olvasom, hogy nem látszik az infláció vége, nehogy ár-bér spirálba kerüljünk, jövőre még jobban elszállhat a gázár, most jön még a java, akkor szorongok. Miért? Mert a jelen helyzetet látom, valóságos, és tudom kezelni, de a jövőt nem tudom, milyen lesz és fosok tőle.

Ez az állandó jövőbe nézés és elemezgetés olyasmi, amit meg kell tanulni helyén kezelni, de az átlagember még most tanulja.

2023. febr. 17. 14:51
 15/17 anonim ***** válasza:
59%

Mert az emberek buták. Mikor volt valaha is jobb a világ, mint most? Az őskorban? A középkorban? Hitler idejében? A nyílvános kivegzések azok jobbak voltak? Mikor kenyér lopásért a kezedet vágták le, az jobb volt? Mikor az embereknek az jelentette a szórakozást, hogy 2 ember halálig küzd egymás ellen, vagy éppen oroszlánnal tépetik szét őket, keresztre feszítik, megkínozzák, nőket máglyán égetnek el csak mert megtanultak olvasni? Mikor nem volt se áram se ivóvíz, se élelmiszerek nem álltak készen üzeletekben, mikor az emberek ott ettek ahol a patkányok háltak, mikor 10 gyerekből jó ha 2 maradt életben és abból is csak érte el az öregkort? Az jobb volt?

Soha nem volt még ekkora jólét mint most. Persze, most is gonoszak az emberek, most is a "tehene pusztuljon el a szomszédnak" mentalitás van sokakban, de a hülye is látja, hogy pár ezer év alatt azért valamivel okosabbak lettünk, civilizáltabbak. A legtöbbünk már nem élvezkedik azon, ha halálrakínoznak egy embertársunkat.

Miért élnék az utolsó időket, mikor még csak most kezd a világ jobbra fordulni?

2023. febr. 17. 15:18
 16/17 anonim ***** válasza:
83%
#15 Azért az is elég nagy butaság és buborékban élés ha valaki a jelenlegi világot jónak ítéli. A világot ne azzal lokális képpel azonosítsd ahol neked van munkád, van hol dolgozz, van lakásod, mert a világ másik felében ezek nincsenek meg másnak. Én azt gondolom a jelenlegi világ kibszott szürreális, egyenletlen. Egy nagy katyvasz az egész. De ezek szerintem még messze nem az utolsó idők, csak egy köztes zűrzavar.
2023. febr. 17. 22:44
 17/17 anonim ***** válasza:
90%

"buborékban élés ha valaki a jelenlegi világot jónak ítéli"

Nem értek egyet: annak, hogy hogyan ítélem meg a világot, meglepően kevés köze van ahhoz, hogy a világ milyen számokban. Ez egy szar, coelhos közhelynek hangzik, mintha azt mondanám, fejben dől el, hogy milyen az életed, ami nyilván baromság. Viszont az színigaz, hogy a világnak ezen a táján abszolút fejben dől el, hogyan érzed magad, és hogyan éled meg a világot.

Tipikus példa, pl anyósom, aki állandóan azon károg, hogy a sok méreg miatt milyen sok a fiatal rákos, bezzeg a régi öregek milyen sokáig éltek, el van b.szva a világ. Mutatom neki a ksh statisztikákat, hogyan nő az átlagéletkor. Azt mondja, nem igaz, ő látja a saját szemével.

"A világot ne azzal lokális képpel azonosítsd ahol neked van munkád, van hol dolgozz, van lakásod, mert a világ másik felében ezek nincsenek meg másnak."

Pontosan erről van szó: mi kégis itt érezzük a világvégét, holott elég korrektül élünk. Valójában az általad említett feltételek is most sokkal többeknek van meg, mint 100 éve. Hogy ettől jobb, vagy rosszabb lett a világ, azt bonyolult és szubjektív megítélni, de az biztos, hogy a kép nem egyértelmű. Ennek ellenére sokan tényleg egyértelműen rosszabbnak tartják, ami teljes mértékben egy egyéni megélés.

Valóban egy kaotikus, ijesztő, és átmeneti időszakot élünk, én is tele vagyok szorongásokkal. Ugyanakkor ha a történelemkönyvet olvasgatom, jelenleg egy nagyon lightos kis kilengésben vagyunk még, ami simán lehet sokkal rosszabb is még, de jelenleg nem látok világvégét.

2023. febr. 18. 08:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!