Ha két keresztneve van az embernek, mások miért szólítják sokszor a második néven? Pl orvosi váróban, hivatalos helyeken.
Azt tudom, hogy vannak, akik a második nevüket használják, pl Kovács László András a neve és az Andrást használja, de szerintem ez a ritkább, azért általában a szülők Lászlónak akarják hívni, csak valamiért kapott még egy nevet.
Csak én azt nem értem, hogy annyira logikus, hogy ő László, akkor ha valaki látja a nevét, miért nem az első keresztnevet mondja? Nekem csak egy nevem van de a páromnak kettő és rendszeresen szólítják "András"nak, pedig a "László" t használja, amit elsődlegesen adtak a szülei.
Arra tudok tippelni, hogy pl azt hiszik, két vezetékneve van, egy keresztnév pedig lehet vezetéknév is. Egyrészt akkor valószínűleg kötőjeles lenne (bár nem biztos), másrészt most a példám pont a László ami létező vezetéknév, de a páromnak nem olyan az első keresztneve, ami vezetéknév is lehetne, vagy ha mégis akkor az nagyon ritka, úgyhogy ezért nem értem.
Én mikor iskolában dolgoztam,csináltam azt,hogy a második nevüket használtam. Az oka: ez maradt meg a fejemben.
Pl mondjuk Tóth János István.
A Tóth és az István meg maradt,mert az volt elől és hátul,azt valahogy jobban megjegyezte az agyam,mint a középső nevet,amit csak átugrottm.
Na ezt mondjuk még nem hallottam, hogy az első név a zárójeles megjegyzés :D Tök érdekes, hogy ahány ember, annyiféle képpen tudunk gondolkodni valamiről :D Én abból indulok ki, hogy szinte mindenki az első keresztnevét használja, őszintén nekem fogalmam sincs, miért adnak kettőt a gyereknek, ha úgyis az elsőt akarják használni (kivéve ha mondjuk emlékként, pl meghalt a nagypapa és az ő nevét megkapja másodikként). De ha már így alakult, akkor igen, teljes név lenne jobb hivatalos helyzetekben.
Egyébként nekem 3 ilyen ismerősöm van, aki a második keresztnevét használja, abból csak az egyiket értem, hogy miért, ott pl az anyukája az elhunyt édesapja nevét adta neki első névnek és eldöntötte már a szülés előtt, hogy a második keresztnevét fogja használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!