Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az első internetes generáció...

Az első internetes generáció (2000-es évekbeli kamaszok) és a mostani Z generációs fiatalok között milyen különbségek vannak?

Figyelt kérdés
Mivel az internet a 2000-es években kezdett terjedni, ezért az ebben az időszakban élt kamaszok (mostani Y generáció) voltak az úttörők, ami a fiatalok és az internet kapcsolatát illeti. A közösségi média őseit (MSN messenger, MySpace, stb...) ők használták először.
2022. szept. 20. 09:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

Ez a generációzás tudományos köntösbe bújtatott asztrológia: ugyanúgy embereket az alapján róbálunk kategorizálni hogy mikor születtek.

Csak itt veszünk néhány sztereotíp jegyet, aztán utólag kitalálunk az egészhez valamilyen magyarázatot.

Én semmi lényeges különbséget nem látok legfeljebb az, hogy hogyan használják az internetet, mennyire természetes számukra ezek az eszközök, de ez csak ideiglenes, mert az idősebb korosztály is lassan rászokik a közösségi médiára.

2022. szept. 20. 09:45
 2/12 A kérdező kommentje:

Az idősebb korosztály a Facebook-on vetette meg a lábát.

Részben ez lett az oka annak, hogy a fiatalok eljöttek onnan, és átmentek az instagramra.

2022. szept. 20. 09:46
 3/12 Katona Dius ***** válasza:
73%

Az én generációm (én a 90es évek elején születtem) a közösségi platformokat szépen végig járta. Chat,msn,iwiw,myvip stb. Mindig mi volt a közkedveltebb,melyiken volt több ismerős. Volt persze,aki több platformon is fent volt. A face/messenger pl elég jól ötvözi ezeket a platformokat.

Én személy szerint pl csak a messengert,vibert,discordot használom,kapcsolattartási céllal. Nem szoktam posztolgatni,mások posztja se nagyon érdekel. Akivel beszélni szoktam,vagyis erdekel,hogy mi van vele,az úgyis elmondja valamelyik platformon.

2022. szept. 20. 09:54
 4/12 A kérdező kommentje:

A Mindennapi pszichológia magazinban volt erről szò, hogy az idősek felfedezték a Facebook-ot, a fiataloknál meg az instagramon népszerűbb lett.

És ez így is van.

Az öregeket - 50-60 éves korosztály - gyakran látom kommentelni aktívan a Facebook posztok alatt.

Viszont az instagramon a lájkokat/kommenteket tiniktől, huszonévesektől, meg harmincasoktòl, tehát fialoktól kapom.

2022. szept. 20. 09:56
 5/12 A kérdező kommentje:
*tehát fiataloktól kapom
2022. szept. 20. 09:57
 6/12 Katona Dius ***** válasza:

Még annyit,hogy mi,akik ezt anno végig jártuk,mi menet kozben kitanultuk ezek használatát. Az idősebb generáció (szüleink, nagyszüleink),akik annyira nem kovették nyomon,csak már mikor ténylegesen bebizonyosodott,hogy ezek maradnak (face pl.) akkor tanultak bele,azok örülnek,hogy egyet megtudtak tanulni.

De pl apám,aki a 60as évek végén született, ő ugyanúgy vegigjárta,mint mi. Ő is ott volt mindenhol,ahol mi,mert sejtette,hogy az internetes világ félig meddig átveszi majd a személyes kapcsolattartás szerepét és ő is folyamatában tanulta ki a dolgokat. Ő mai napig jobban ért ezekhez a cuccokhoz,mint pl én, őt jobban érdekelte,munkájához is jobban kell.

2022. szept. 20. 09:58
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

"A Mindennapi pszichológia magazinban volt erről szò, hogy az idősek felfedezték a Facebook-ot, a fiataloknál meg az instagramon népszerűbb lett."

. Esetleg utána nézek, de minden bizonnyal a cikkben voltak hivatkozások.

És arról is szó van a cikkben, hogy AZÉRT mentek át a fiatalok Instagramra, mert az idősebbek elmentek Facebookra, és - feltételezem - ciki lett nekik?

2022. szept. 20. 09:59
 8/12 A kérdező kommentje:

Már nem tudom pontosan felidézni a cikket, de a kettő közötti lehet összefüggés. Sőt, biztos van.

Egy késői Z generációs (huszonéves) és egy késői Y generációs (harmincas évek eleje) még meg is értheti egymást, de egy X generációssal (50-es, 60-as), aki a Kádár rendszerben nőtt fel, aligha lehet közös téma. Márpedig ezek aktívak a Facebook-on, kommentelnek, meg minden.

Aztán egy korai Z generációs (tini) idegesíthet, hogy az anyja, apja írogat neki a Facebook messengeren.

Szóval ja, az idősek is benne vannak abban, hogy csökkent a Facebook népszerűsége a fiatalok körében.

2022. szept. 20. 10:07
 9/12 anonim ***** válasza:
0%

Értem, Kérdező, amit írsz, de nekem ezzel az egésszel pont ez a bajom: vesezünk két számot, és a kettőt összekapcsoljuk sztereotípiákon alapuló, jól hangzó pszichológizálással.

Szóval okos, logikus gondolatok ezek, csak a megállapítások híján vannak a tudományos alaposságnak.

2022. szept. 20. 10:17
 10/12 anonim ***** válasza:
Teljesen más világ mindkettő: mintha más hullámhosszon élnének e Földön.
2022. szept. 20. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!