Európában igaz, hogy minél északabbra megyünk, annál szorgalmasabbak az emberek?
Nem sztereotípia, azt láttam, hogy még egy magyarországi sváb falu is sokkal rendezettebb, mint egy magyar. Talán közrejátszik, hogy a református vallás az északabbra lévő országokban jobban terjedt, az meg a puritán, szorgalmas életet hírdette. A hollandoknak pl. sokat kellett küzdeniük a tengerrel, ott is szorgalmasabbak, pl. a kisvárosokban szappannal mosták fel a járdát a boltok előtt. A németek fegyelmezettek, dolgoztam németekkel, lehet, hogy 8 óránál nem dolgoznak többet (szerintem ebben az erős szakszervezeteknek is szerepe van), de azt sokkal jobban kitöltik munkával, mint nálunk (irodai szinten vannakk tapasztalataim), ráadásul szervezni is sokkal jobban tudnak. Volt egy amerikai kollégám is, ahhoz munkaidőben nem nagyon lehetett szólni, trécselgetni vele. Japánokkal is dolgoztam, általában 10-12 órát töltöttek az irodában, de amikor egyszer én is bentmaradtam, azt láttam, hogy a 8 óra letelte után már csak hol itt dumáltak, hol ott cigiztek.
Németországban valamivel hűvösebb az éghajlat, mint nálunk (sőt már Szlovákiában és Lengyelországban is), nem terem meg annyi búza mint nálunk, azért is elterjedtebb a rozskenyér, mert a rozs szereti azt a klímát. Zordabbak a telek, tehát a betakarítási időszak végéig szorgosabbnak kellett lenniük, így igaz az is, hogy jobban meg kell küzdeniük az életben maradásért. (A múltról beszélek, de az évszázadok alatt beleívódhatott a mai ember mentalitásába is.)
És valahogy társul ehhez valami germán pedánsság is, Hollandiában és Németországban az autópálya pihenők mosdóiban a padlóról enni is lehetett volna (régen jártam arrafelé), amint Ausztriában Mo-hoz közeledtünk, egyre mocskosabbak voltak az ilyen helyek (bár meg se közelítették azokat, amiket Szerbiában vagy Görögországban tapasztaltam).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!