Ennek az idézetnek mekkora a valóságtartalma?
Nekem nagyon tetszik, teljesen tükrözi a világképemet.
"A béke hazugság, csak szenvedély van
A szenvedélyen keresztül erőt nyerek
Az erőn keresztül hatalmat szerzek
A hatalmon keresztül győzök
A győzelmemen keresztül a láncaim lehullanak
Az Erő szabaddá tesz engem."
Az egész költeményt ismerni kéne, sőt azt is, milyen társadalmi környezetben íródott.
Egy elnyomásban sínylődő nép fiaként teljesen érthető, lelkesítő forradalmi szöveg. Márpedig szerintem úgy íródott, mert az utolsó előtti sorban arról van szó, hogy láncai lehullanak.
Egy viszonylag szegény sorban élő gyerek vagyok, aki pénzre és hatalomra vágyik.
Az idézet valójában a Csillagok háborújából származik, ez a Sötét oldal tanítása.
Szerintem van benne igazság, egyrészt egy olyan kontextusban amit #2 írt, másrészt pedig mert szenvedély (vagyis cselekedet, akarat, életerő) nélkül senki nem jut komolyabb, úgymond hatalmi pozícióba. Ahhoz akarat kell, ami megadja egy egyetemistának az erőt ahhoz hogy megállás nélkül tanuljon, vagy egy katona tisztnek hogy vért izzadjon az edzéseken. Harmadrészt a szenvedély és szabadság között (szerintem) azért is húzható párhuzam, mert akiben megvan ez az akarat, kerüljön bármilyen élethelyzetbe is, ki fog törni belőle mert addig megy amíg nem sikerül. Ezáltal nem függ senkitől és semmitől, ami kb a szabadság sarkított definíciója. Egyébként ez a dal jutott róla eszembe:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!