Mi a véleményetek azokról, akik más kultúrák tetkóit tetováltatják magukra?
A legtöbbször (merem remélni) azért van valami fogalmuk róla és kötődik is valamilyen gondolatukhoz.
Nekem sincs tetkóm, elég különleges vagyok a nélkül is, nincs szükségem rá.
"Anyu, csináltatok tetkót mert ki szeretném fejezni mennyire egyedi és egyéniség vagyok. - De kislányom, azt nem lehet lemosni, nem engedem. - De Julcsinak és Marcsának és a Petinek is van már..."
Amúgy egyrészt a "minta" miatt választhatják ezeket (popsztárok, rapperek, youtuberek, streamerek...), másrészt a tetoválók is készítenek ilyen "utánérzéseket" és a katalógusból az tetszik meg nekik.
Mondjuk ezeket nem tartom én sem jó dolognak, ha van valami kötődés, élet érzés, identitás tudat, "ars poetica" vagy hasonló amit ki szeretnének fejezni az rendben van szerintem.
De magára varratni mert "jól áll" az szerintem is gáz.
Kérdés, hogy miért. Én nem gondolom azt, hogy MINDENKI kultúratolvaj vagy felszínes lenne, aki más kultúrának az attribútumait tetováltatná magára... az nekem teljesen rendben van, ha valaki egy másik kultúrát érez a magáénak, mint azt, amiben felnőtt.
Aztán van az a kategória is, amikor nem tudja az illető, hogy mit tetováltat magára, mert nem annyira tanult, művelt, képzett... és nem is gondolom, hogy mindenkitől, még műveltebb emberektől is el lehet várni azt, hogy minden egyes képről, amivel találkoznak, tudják, hogy van-e valami kulturális jelentősége, mögöttes tartalma... mert nem mindenki csak jelentés alapján tetováltat, hanem van, aki esztétikailag, és az is rendben van. Persze, szimpatikusabb az, aki hajlandó utánanézni, de bizonyos esetekben érthető, hogy az illetőnek csak megtetszett és nem tudja, milyen jelentése van.
Azokat nem csípem, akik 1) híres embereknek a tetkóit másolják le, annyira egyéniségtelenek, utána sem nézve, hogy az adott celeben az miért van, 2) csak azért varratnak magukra dolgokat, mert az az adott motívum éppen trendi... nem azért, mert annyira tetszik, nem azért, mert annyira fontos a jelentősége... nem mert menő.
Gáz. Tele a yt olyan videókkal, ahol lefordítják a kínai írásjeleket és olyan ökörségek vannak odaírva, amit álmomban nem gondoltam volna. Aki nem ismeri az adott kult-ot, csak éppen menő a pekingi kacsa jelét felvarratni, az csak divatmajom.
Egészen más, ha valaki pl. keleti szakon diplomázott és komolyan érdeklődik. De az meg nem tetováltatja magát (legalábbis nem látható helyen), mert Japánban még most is előítéletek vannak róla. Kínáról nem tudok nyilatkozni, de ott se sok tetovált ember futkos, elnézve a kínai turisták áradatát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!