"Büfészakos" diplomákat ugye csak Magyarországon nézik le és veszik semmibe?
Figyelt kérdés
És tartják az embereket egy senkinek és vesztesnek mert nem pénzügyi vagy műszaki vagy IT területen szereztek diplomát.
Ez teljesen ilyen kelet európai, egykori szovjet befolyás alatt élő országok specialitásának tűnik.
2022. máj. 28. 10:33
11/14 anonim válasza:
Nem csak Magyarországon, máshol is nagy részben haszontalan...de bizonyos külföldi országokban nincs ekkora panaszkodás, mert a minimálbérnek nagyobb értéke van.
12/14 anonim válasza:
10# Ez szaktól függ, rengeteg különböző szak tartozik a bölcsészettudományokhoz mint pl. nyelvszakok, történelem (amit elvégezve történész lesz az ember…), régészet, pszichológia, szociológia, szabadbölcsészet és azon belül filozófia, esztétika, művészettörténet stb. Az utolsó talán valóban kevésbé kézzel fogható, de szerintem a többi esetében mindenkinek egyértelműnek kellene lennie, hogy miről szól, mit tanulnak és hogyan hasznosítható. Én nyelvszakosként tanulok irodalmat, történelmet, nyelvészetet és ezeknek rengeteg ága van, amiben el lehet mélyedni… például ha már felhoztad a tanítást, az abszolút az alkalmazott nyelvészethez tartozik és csomó ilyen óra is van a képzésünkben ha valakit ez érdekel, ami pl. a nyelvtanulással, nyelvtanítással, tananyagok fejlesztésével foglalkozik. Én az irodalmat szeretem a legjobban, jelenleg egy kiadónál dolgozom. Azt pedig sokan emlegetik, hogy rengetegen végeznek… hát azért nem olyan sok az, én mindenhol azt hallom, hogy nagy a lemorzsolódás és a felvételizők számához képest kevesen jutnak el a diplomáig, még kevesebben szereznek magasabb fokú végzettséget.
13/14 anonim válasza:
A bölcsész szakokat - nyelvszak, filozófia, gender studies, film, etika, esztétika és ilyesmikre gondolok - külföldön is lenézik. Nézzétek meg a Youtube-on a legbénábbnak tartott szakokat. Amúgy ezekre szükség van, de tényleg nem több százra. Azért nézik le őket, mert nyilvánvaló, hogy a 80%-ukból semmi nem lesz, érettségis állásokra tudnak majd csak jelentkezni. Van egy ismerősöm, aki szokott filmeket elemezni és azt publikálja, de az írásait nagyon-nagyon kevesen olvassák. A professzorok is sok évet és pénzt ölnek egy-egy tanulmányba, amire nincs is szükség annyira, vagy legalábbis ha ennyire kevesen olvassák nyilván nem releváns. Én tanultam két évig bölcsész szakon, de olyan szinten idejemúlt teóriákat tanítanak, amikre még bizonyíték sincs, de fontos, mert xy ezt mondta 50 évvel ezelőtt és az ő szava szent. De azért gondolkodjunk kritikusan. Pont a kritikus és a reális gondolkodás hiányzik a bölcsészetből sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!