Szerinted a nők között miért nincs annyi bölcs?
Visszatérve arra, hogy az iskolában lehet bölcsességet szerezni, gondoljunk csak arra, hogy mit jelent a "józan paraszti ész"? A nagyszüleinknek is megvolt a maga bölcsessége, pedig akkor az iskolazottság elmaradt a maitól. Akkor a szülőknek volt lehetőségük átadni az akkori tudásukat, mert rengeteg időt töltöttek együtt.
A nőknek nincs lehetőségük megmutatni a bölcsességüket a férfi elnyomás miatt
-- hol van elnyomás?
Én eddig 2 nővel találkoztam az életben, akire azt mondom, hogy kellően bölcs a mai világban, mindkettő spiritualis tanító. Szerintem a hazasság egy jó megmérettetés mindkét fél számára, és ha két bölcs összetalálkozik, annyira rossz hazasságuk nem lehet. Tehát a házasságban is meg lehet mutatni ezen oldalunkat.
Szerintem sok bölcs nő van a tudomány teruleten, mint pekdaul orvosok és pszichológusok
-- amiről Te írsz, az az iskolázottság, tudás, de nem bölcsesség.
Erről itt bővebben:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
A másik kérdésnél remekül leírták:
"A bölcs ember is okos, azonban ő emberi értékekben is toppon van."
Szerintem a kerdés boncolgatásával végtelenül izgalmas és ellentmondásos utakat lehet bejárni, és bizonyos elemeiben mindig lesznek eltérések. Társadalmi kérdésekben érdemes óvatosan bánni a sztereotípiákkal, akár nemi, akár reprezentációs irányban. Veszélyes kijelenteni, hogy a lányok kevésbé bölcsek. A bölcsesség (szerintem) egy rugalmasan változó jelentéstartalmú fogalom. Mindenkinek mást ad, és legtöbben (feltételezem itt a válaszolók közt is) más forrásból igyekszünk gyarapítani a nekünk kiosztott szellemi képességeket.
A Bibliában bőbeszédűen esik szó a bölcsességről, ám minél több a válasz, annál több új kérdés merül fel. Azt hiszem, nemtől függetlenül mind megbuktunk az életnek bizonyos leckéiben, vagy vannak helyzetek, amikre nem tudunk büszkén visszatekinteni. A bölcsességnél csak magát az eredményt látod, a mértékét nem tudod lemérni, nem tudod megnézni, kiben mennyi van.
Az, hogy hogyan reprezentálja a filmipar a bölcsességet, számomra nem mérvadó, ugyanis az igények kiszolgálása érdekében Hollywood minden csepp eredetiséget, értelmes gondolatot, vagy képviselt értéket kész feláldozni, és teszi újra, meg újra. Szerintem inkább vedd magad körül olyan emberekkel, akikről te magad is látod, hogy bölcsek és építenek spirituálisan, kedves kérdező. Ne a filmekben keresd a választ, mert a legtöbb távol áll a valóságtól, vagy csak egy nagyon kis szeletét mutatja be.
Valamint sok EMBERRE (nemtől és kortól függetlenül) is ráférne az a bizonyos bölcsesség. Ez olyasmi, amit nem lehet kizárólag iskolából, vagy könyvekből megtanulni. Hozzá tartozik az empátia, a problémamegoldó készség, és a képesség, hogy adott esetben kihátráljunk értelmetlen vitákból.
Éva minek nyulkászott a fához? Nem volt neki bölcsessége, vagy ki akarta bővíteni? Akkor most Évát úgy szedte ki Isten Ádámból, hogy bölcsesség nem jutott neki?
A bölcsességet nem lehet tanulni.
Salamon ezer nő elfogyasztása után közölte (Préd 7:28), nem talált köztük egyet sem.
Akkor ez hogyvan?
Nem bántom a nőket, de ezeket a Biblia közli. Amellett vannak a Bibliban is bölcs nők, mint pl. Abigél. De akkor ők sem bölcsek? Most akkor van különbség férfi bölcsesség meg női bölcsesség között? Vagy arról van szó, hogy a bölcsesség a férfiak kiváltsága? Dehát még férfiban is ritka a bölcs.
Meghát mértéke is van a bölcsességnek, kisebb nagyobb mértékben bölcsek az emberek. Azok az igazán nagy bölcsek, akik valós problémát úgy oldottak meg, hogy az egyrészt senkinek eszébe nem jutott volna, másrészt rengeteg embernek váltak a hasznára. Ez nem tanulható, ez adottság kérdése, egyszerűen vannak, akik így születtek, hogy ez bennük van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!