Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják egyesek, hogy...

Miért gondolják egyesek, hogy illetlenség az, amikor megemlítünk egy csoportból egy embert és hogy jobban be tudja a másik azonosítani, a bőrszínére utalunk?

Figyelt kérdés

TILOS A RASSZIZMUS A KOMMENTSZEKCIÓBAN!!!!!

A KÉRDÉST NEM POVOKÁCIÓNAK SZÁNTAM, EZÉRT KÉREK MINDENKIT NE ÍRJON POVOKATÍV VAGY SÉRTŐ HOZZÁSZÓLÁSOKAT!!!!!

Ha azt mondom, hogy "Ginával jöttem haza a suliból", visszakérdez a másik, hogy "Ki az a Gina?", én pedig azt mondom, hogy "Tudod a fogszabályzós lány".

Az rendben van.

Ha azt mondom, hogy "Ginával jöttem haza a suliból", visszakérdez a másik, hogy "Ki az a Gina?", én pedig azt mondom, hogy "Tudod a feketebőrű lány". (néger lányt akartam írni, csak úgy hallottam azt rasszista használni én pedig nem vagyok rasszista)

Az sértés.

Pedig semmi rosszra nem utalok. Csak arra, hogy van egy tulajdonsága, ami másoknak nincs, így könnyebben be lehet azonosítani.

Ha valakinek más a bőrszíne akkor nem arra gondolok, hogy őt ki kell rekeszteni, nem arra gondolok, hogy nem tartozik az osztálytársai közé, nem arra gonolok, hogy kívülálló, hanem arra, hogy nem rosszabb senkinél, csak mivel neki van egyedül ilyen bőrszíne a közösségben, rögtön kapcsol a másik, hogy igen, Ő az akiről beszélek.

Ugyanúgy, ha azt mondom, hogy fogszabályzós, attól sem lesz se kevesebb se rosszabb másoknál, nem lesz kívülálló a többiek között mert más mint a többiek, nem így gondolok rá csak arra gondolok, hogy mivel ő az egyetlen az osztályban aki fogszabályzós ezért könnyebben beazonosítható.

Egy Youtube videóban például szerepeltek gyerekek és írta egy kommentelő hogy ő az egyik gyerek és amikor visszakérdeztek, hogy melyik, beírta, hogy az indiai, hiszen így mindenkinek egyszerűbb volt beazonosítani, mintha elkezdte volna leírni, hogy az a gyerek aki 1:07-nél a harmadik sorban áll és fehér póló van rajta és a plafont bámulja.

Ebből kiindulva miért szólnak rá arra, aki valakinek a bőrszínére vagy a származására utal, hogy a másik jobban be tudja azonosítani?

2022. máj. 4. 02:39
 1/8 A kérdező kommentje:
Nem az a kérdésem, hogy fekete vagy néger a helyes megnevezése az illetőnek, hanem az, hogy miért sértés, ha arra a kérdésre, hogy ki az a Gina azt válaszolom, hogy a feketebőrű lány. Mert ha valakinek más a bőrszíne akkor nem arra gondolok, hogy őt ki kell rekeszteni, nem arra gondolok, hogy nem tartozik az osztálytársai közé, nem arra gonolok, hogy kívülálló, hanem arra, hogy nem rosszabb senkinél, csak mivel neki van egyedül ilyen bőrszíne a közösségben, rögtön kapcsol a másik, hogy igen, Ő az akiről beszélek.
2022. máj. 4. 03:11
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezt az egyesektől kellene megkérdezni, nyilván nem mindenki így gondolkodik.

Tőlem fényév távolságra áll a rasszizmus, de szerintem az, hogy manapság semmit nem lehet kimondani az nagyon kontraproduktív. Azt sem értem, hogy miért nem lehet cig.ny valaki, miért romának kell mondanom, főleg, hogy ők nem is használják ezt. A @uzizás egyértelműen pejoratív nekem, de a meleg, vagy homoszexuális nem.

Egy távolkeletit is sértő leferdeszeműzni, akkor is ha ez kínai, japán, thai stb., de nem beazonosítható. Nálunk viszont az, hogy fekete bőrű vagy néger egyenértékű, nem éreztem benne sosem rasszizmust, érthetetlen, hogy a néger miért nem pc, pont annyira, mint a cig.ny sem.

2022. máj. 4. 03:19
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Pedig az 1# jól válaszolt, Kócos, csak esetleg röviden. Napjainkban különösen érzékeny téma ez. Nem mindegy a kommunikáció stílusa sem, mert van, aki érintett és tényleg megsértődik. Nem mindenki vállalja fel szívesen az etnikumát, vagy nem szereti, ha egyáltalán szóba hozzák. Nem akar különbözni a többségtől. Sok embernek kínos erről beszélnie közösségben.

Az én városomban pl van egy afro lány, senkinek nem probléma róla kultúráltan beszélni. Talán még neki sem. Oda szokott jönni hozzánk simán. Nem gond. Nagyon sok múlik az emberek hozzáálásán.

2022. máj. 4. 03:44
 4/8 A kérdező kommentje:

Így már értem az egyest.

1, ne haragudj, hogy félrértettelek, ment a zöld Neked is!

2022. máj. 4. 04:07
 5/8 Isti22 ***** válasza:
57%

Ez kicsit szürkezónás rész, mert helyzetfüggő. Olyankor probléma, ha egy csoport tagját elsősorban a bőrszínével azonosítod, míg egy másik csoportét nem.

Példa: Amikor van egy fehér lány, egy fekete lány és egy arab lány, és a fehérre úgy hivatkozol, mint a fogszabályozós lány, a feketére pedig úgy, hogy a fekete lány, akkor az problémás, még ha nem is rosszindulatú.

2022. máj. 4. 05:32
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

“ Azt sem értem, hogy miért nem lehet cig.ny valaki, miért romának kell mondanom”

Egyszer dolgoztam 2 csajjal, azt mondta a műszakvezetőnk valakinek, hogy vigyen oda valami cuccot a két roma lánynak. A két csaj felháborodva közölte, hogy ők cigányok, mert dolgoznak és nem segélyből élnek, mint a romák

2022. máj. 4. 06:20
 7/8 anonim ***** válasza:
80%

Eleve a cigányok és a romák nem ugyanazt a népcsoportot jelzik.

Ha egy oláhcigányt leromázol, nem fogja megköszönni, az is fix...

2022. máj. 4. 06:30
 8/8 hollófernyiges ***** válasza:
100%

Ez egy ilyen értelmetlen amerikai hülyeség (csak sajnos beszivárgott már Nyugat-Európába is), olyasmi, mint hogy nem szabad farsangon indiánnak öltözni vagy fehéreknek afrofrizurát hordani.

Te például megsértődnél, ha ezen a képen balról a másodikra utalva, azt mondanák, hogy "az a fehér nő"?

[link]

2022. máj. 4. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!