Hogy viselkedik/milyen jellem egy pszichopata ember ?
Tévhit, hogy azonnal fel lehet ismerni a pszichopatákat. Én életemben összesen két pszichopatával találkoztam, az egyik a világ legkedvesebb emberének mutatkozott (a szakmája miatt pontosan tudta, hogy hogyan kell stilizálnia magát), a másik már annál antiszociálisabb, ügyetlenebb volt.
A butábbakat, kevesebb önismerettel rendelkező pszichopatákat viszonylag könnyű kiszúrni, de a profibbakat szinte lehetetlen, kivéve ha szakember vagy, de még akkor sem lesz evidens.
Összességében elmondható, hogy a pszichopaták nem éreznek bűntudatot, nincs semmilyen morális értékrendjük, és nem félnek.
Nem félnek meglopni, sőt előszeretettel csinálják, ha épp érdekükben áll. Én pont egy rossz életszakaszomban voltam, amikor a pszichopata ismerősöm havonta rengeteg pénzzel meglopott. Sokáig azt hittem, hogy a barátom, mivel eleinte úgy viselkedett, de csak később derült ki, hogy durván használ és hónapokkal a kapcsolat megszakítása után derült ki az is, hogy sok mindenben hazudott, amiből nekem aztán rengeteg hátrányom lett.
Szerintem az egy tévhit, hogy hűvösek vagy ridegek, mivel az a pszichopata, akit én ismertem, egy nagyon spirituális személy volt, tele humorral és menő sztorikkal. Kifejezetten jól éreztem magam mellette, a pszichológusom hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy veszélyes emberrel van dolgom. Az ő segítségével tudtam a kapcsolatunkat fokozatosan leépíteni. Konkrétan ő segített megtervezni, hogy ez hogyan történjen, nehogy bajom essen (mert kevesebb veszélyesebb dolog van annál, mint megszakítani a kapcsolatot egy pszichopatával).
A profibb pszichopaták nagyon jó emberismerők, többnyire kiépítenek egy nagyon stabil szociális hálót annak érdekében, hogy ne tudjanak lebukni. A szakirodalom proszociális pszichopatáknak nevezi őket, és az ilyen egyének már sokkal veszélyesebbek, mint az ún. antiszociális pszichopaták. Az áldozatnak zéró esélye van, észrevétlenül tesznek tönkre életeket. És mindig megússzák, mivel közkedveltek, segítőkész, jó embereknek tettetik magukat. Nem ritkán érezhető a “terézanya” effektus, barátságos bociszemekkel képesek életeket tönkretenni, miközben a megmanipulált környezet nekik tapsol.
Sajnos ezeket a pszichopatákat gyakorlatilag lehetetlen kiszúrni, úgyhogy nem tudok jó tanáccsal szolgálni, a szerencsén múlik, hogy belefutsz-e egy ilyen egyénbe vagy sem.
Mindenesetre a negédes emberek gyanúsak lehetnek, mivel ilyenkor túlkompenzálnak (nem tanulták még meg az egyensúlyt a túl sok és túl kevés érzelem között).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!