A zsarnokok honnan tudják hogy hogyan kell megtartania a
hatalmukat? Hiszen az ilyesmit Nem tanítják sehol...
Nem tudják. Van akinek sikerül, másnak meg nem.
2022. márc. 23. 04:29
2/11 A kérdező kommentje:
Én azt hittem hogy ezt nem teljesen véletlenszerű. Az oké hogy a tökéletes bűntény nincs úgy ez sem 100% de szerintem van aki azért maradhat meg a hatalmában vagy azért zsarnokoskodhat mások felett mert valamit tud amit sokan nem... Esetleg szerencsés mert nem jön egy nála erősebb, de ehhez is erősebbnek kell lennie a többieknél...
"de szerintem van aki azért maradhat meg a hatalmában vagy azért zsarnokoskodhat mások felett mert valamit tud amit sokan nem... "
Ezt a valamit úgy hívják hogy GÁTLÁSTALANSÁG.
Nem véletlen hogy a szociopaták, pszichopaták élén járnak ebben.
Bármin, bárkin, bármikor, bárhogyan átgázolnak az önös érdekük elérésének érdekében.
2022. márc. 23. 05:29
4/11 A kérdező kommentje:
Na jó de itt is fennáll hogy elsöpörhetik. Tényleg teljesen véletlenszerű hogy nem jön valaki aki gátlástalanabb? Mert valamikor jön...
Pl. Nero is ilyen volt aztán csak kivégezték
Meg is válaszoltad. Ha jön egy erősebb, akkor ez megy a levesbe.
Történelem sok példát mutat erre.
2022. márc. 23. 06:27
6/11 A kérdező kommentje:
Hát igen látszolag Sztálin az ellenpélda bár sokak szerint gyorsították a halálát. Kádár pedig igazából a bukását nem sokkal előzte be..
A zsarnokság is csak a hatalom megszerzése, megtartása és kiszélesítése, ennek megfelelően alárendelt egyének majd csoportok feletti uralom kiépítésére van szükség. A zsarnok ezt részben erőszakkal, részben manipulációval éri el, ld.pl. az iskolai terrorcsoportokat. A nagy léptékű politikai zsarnokok pedig a hatalomra törő, alsóbb szintű frakciókat és azok tagjait játsszák ki egymás ellen, pl. Sztálin ebben nagyon hatékony volt. Fontos tényező a félelem fenntartása, ami egyrészt az engedetlenségek gyors és brutális megtorlásával, részben kiszámíthatatlan, önkényes erőszakkal érhető el.
2022. márc. 23. 07:00
8/11 A kérdező kommentje:
Akkor végül is elmondhatjuk hogy ez egy életveszélyes művelet és bármikor ő maga is bele bukhat?
Nem tudom igaz e de állítólag mikor Sztálin 41 ben a német támadás után egy hétig depresszióba esett mikor rányitottak azt hitte hogy azért jöttek érte hogy vigyék agyonlőni...
Igen, maga a zsarnok is fél, tényleg életveszélyes.
2022. márc. 23. 08:19
10/11 A kérdező kommentje:
Végülis volt asszem a történelemben olyan zsarnok, aki elszökött a népe vagy ép az emberei elől amikor forró lett alatta a talaj.
Kapcsolódó kérdések: