Mit gondoltok az efféle haladó, progresszív művészetről?
Művészettörténetből szereztem mesterdiplomát több múzeumban is dolgoztam több országban (ezt csak azért írom, hogy lásd, érdekel a téma és valamennyire értek is hozzá) és szerintem ez nem művészet.
Nehéz megragadni, hogy pontosan mi a művészet, hiszen gyakorlatilag bármi lehet és sokszor szándékosan provokatív, ami nem baj, ha van mögötte tartalom. Én úgy gondolom, hogy elengedhetetlen, hogy legyen a műalkotásban (legyen bármilyen féle), valamilyen önkifejezés, valamilyen üzenet vagy történet. Szerintem a művészethez elengedhetetlen, hogy te alkoss valami értékeset.
Ott van például a graffiti. Van olyan graffiti, ami művészet (lásd Bansky munkáit) és van olyan is, ami egyszerű firkálmány. Vagy például ott van a trashion mozgalom, ami szemétből készít műtárgyakat vagy éppen ruhákat. Ezek is szokatlannak tűnhetnek, de van mögöttük szándék, tartalom és munka.
Nyilván nem csak az számít művésznek, aki eléri Michelangelo vagy Rossetti szintjét, de azért ennyire alulra sem lenne szabad tenni a mércét, mert akkor a szó valódi értelme veszne el. Másrészt a videóban (nem néztem végig), elhangzott hogy ezzel a hozzáállással a valódi művészeknek ártanak, és mint művész (igaz, én írással foglalkozom elsősorban), számtalan művész párral és barátokkal, ez a mondat se alaptalan, és már így is sok munka, míg valaki ki tud tűnni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!