Ha úgy gondolod, hogy magából kifelé beszél mindenki, akkor igen.
De ha valamilyen példát mond egy adott témával kapcsolatban, akkor nem. Hacsak, nem a saját példája. :)
Én sokszor máskiből indulok ki, szóval a kérdésedre a válasz nem.
(mivel ha egyvalaki nem magából indul ki, akkor ugye már nem mindenki magából indul ki)
Ez a "mindenki magából indul ki", szerintem hülyeség.
Én pl. mindig a másikból indulok ki, próbálok az ő fejével gondolkodni, az ő logikája szerint, és mindig lépés előnyben vagyok. Mentem már elébe így sunyiságnak, kihasználásnak, egyszerűen le tudom modellezni, hogy az adott helyzetben az adott illető az ő felfogásával hogyan esélyes, hogy viselkedni fog. 80 százalékban bejön. És nem azért, mert "magamból indulok ki", mivel pont nem vagyok sunyi, kihasználós, számító ember.
Maga a mondás alapja nem hülyeség. Hiszen az emberek a maguk szemén át látják a világot, maguk tapasztalatai, gondolatai alapján alkotnak véleményt.
Csak ennek a mondásnak a mondanivalója is félre ment és inkább visszatámadásként, fegyverként használják a kritikával szemben.
Olyan, mint a "kivétel erősíti a szabályt" aminek szintén félre ment az értelmezése és csak visszatámadásként használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!