Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi a teendő ilyen esetekben?

Mi a teendő ilyen esetekben?

Figyelt kérdés

A fő kérdés az lenne, hogy "Ti mit csináltatok volna?"(,csak ezt nem engedi a szabályzat, ezét írtam ide.)

A suli folyosóján sétáltam, előttem 3 méterre, 2 ember szintén sétált.

Az egyik elhagyott 10 000Ft-ot. Nem voltam benne biztos, hogy nincs mögöttem senki, de sejtettem.

Amikor lehajoltam a pénzért, előttem megállt a másik kettő, mert épp az ajtóhoz értek.

Felvettem a pénzt, nem vették észre. Az egyik már ment be az ajtón, a másik (aki elhagyta a pénzt) épp követte volna, de rászóltam és visszaadtam neki a 10-est.

És azóta is néha ez jár a fejemben, hogy milyen hülye vagyok. Jó drága a becsületem.

Ők külföldi diákok voltak, látszott rajtuk, hogy tele vannak lóvéval. Nekem viszont nincs túl sok pénzem.

Ha elrakom a pénzt akkor nekem arányaiban sokkal de sokkal nagyobb mértékben változik meg a vagyonom összege.

Aki elhagyta a pénzt, talán észre se vette volna, neki az semmit se ér.

Aztán suli után beültem a kocsiba, az üzemanyagszint-mérő a 0-hoz közelített...

És akkor rájöttem mekkora marha vagyok.

500 Ft egy liter üzemanyag, üres a tank, kapok egy lehetőséget, hogy ingyen ⅓-ig tankoljam az autót.

De nekem nem kell. Inkább megtankolom saját pénzből.

És ez azért is fáj, mert tudom, hogy a legtöbben elraknák a pénzt.

És ez azt jelenti, hogy akinek visszaadtam, valószínűleg ő is a "legtöbbek" kategóriájába esik.

2021. okt. 14. 10:34
A kérdező szavazást indított:
Visszaadnám
Megtartanám
31 szavazat
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Nyugodtan szavazhattok arra is, hogy megtartanátok, mert szerintem nem feltétlenül rossz ember aki így dönt. Xd
2021. okt. 14. 10:35
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Nálam is akkor dőlt volna el, hogy mi legyen, mikor ott vagyok. Adtam vissza nagy értékű elhagyott holmikat embereknek, adtak vissza nekem is pénztárcát hiánytalanul, pedig volt benne 40 ezer forintom. De volt, hogy 500 forint volt benne és azt is kiszedték, mellé az irataim is szétszórva találták meg...

Hajlamosabb vagyok visszaadni egyébként. Nem tudom megfogalmazni, jó érzés.

2021. okt. 14. 10:40
 3/16 anonim ***** válasza:
93%
hát tudod a becsületem többet ér, mint egy tank üzemanyag. Én is visszaadtam volna, és elégedett lennék, nem pedig azon agyalnék, hogy miért nem tartom meg. Azért nem, mert holnap is szeretnék tükörbe nézni.
2021. okt. 14. 10:41
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem jól tetted, hogy visszaadtad. A becsületeden így biztos nem eshetett csorba. Más lenne úgy találni a földön lévő pénzt, hogy senki sincs a közelében, akkor én is zsebre vágnám. De így, hogy láttád az eredeti tulajdonost, becsületesebb és egyenesebb dolog volt visszaadnod. Akkor is, ha utólag jól jött volna.
2021. okt. 14. 10:43
 5/16 A kérdező kommentje:

Igen, jó érzés visszaadni.

De azért visszakapni is jó lenne, de ilyen még nem volt.

2021. okt. 14. 10:44
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Én is visszaadtam volna, szerintem jól tetted. Ha pl. nem sétáltak volna előtted, és üres a folyosó, akkor persze, vágja zsebre az ember, nem kell az igazgatóságra rohangálni, hogy pénzt találtam. De így, hogy ott volt a gazdája már más a helyzet. Ez metafizikailag jelent valamit, hogy tisztességes az ember. Szerintem csak az érti, akinek lelke is van.
2021. okt. 14. 11:00
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Én egyszer egy parkolóházban beparkoltam. Amikor kiszálltam az autómból, észrevettem, hogy a mellettem álló autó tetején van egy tárca. Körülnéztem, de senki nem volt ott. Kinyitottam a tárcát, és két köteg 20.000,- Ft-os volt benne, azaz 2 millió Ft. Irat nem volt benne. Ott álltam, és nem tudtam, mit csináljak. Vártam néhány percig, de nem jött senki. Felírtam a kocsi rendszámát, és bementem a Rendőrségre, ott leadtam a pénzt a rendszámmal együtt. Két nap múlva egy futár egy orchidea-csokrot hozott a lakásomra a következő kártyával: - Megmentette a lakásomat! Nagyon köszönöm, kedves Ismeretlen! (aláírva, lakcímével). Boldog voltam.
2021. okt. 14. 11:07
 8/16 A kérdező kommentje:
Honnan tudta a futár, hogy hova kell vinni a virágot?
2021. okt. 14. 11:18
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

"Ők külföldi diákok voltak, látszott rajtuk, hogy tele vannak lóvéval."

Ez olyasmi, amivel nagyon el tudsz tévedni! Az em látszik senkin, mennyi a pénze, föleg, ha külföldi diák. Ha netán az öltözetéröl akarnád megállapítani a jólétet, akkor azt sem árt tudni, hogy sok helyen azok nem igazán drága márkák, amik MO-on, illetve attól, hogy a szülök vettek nekik esetleg drágább ruhákat, jó eséllyel az ösztöndíjukból kell megélniük a tanulmányaik alatt, mert a legtöbb helyen nem a szülök fizetik nekik.

Szóval könnyen lehet, hogy az illetönek ez volt az összes pénze, és enélkül sokkal nagyobb bajban lett volna, mint te egy tankolás nélkül.

Emellett nekem alap, hogy nem teszek sel semmit, ami nem az enyém, függetlenül attól, hogy látja más vagy sem.

2021. okt. 14. 11:19
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
A Rendőrségen kérték a nevemet és a címemet.
2021. okt. 14. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!