Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Van olyan ismerősötök, aki...

Van olyan ismerősötök, aki hanyatt fekve szokott aludni, mégsem horkol (szinte) sose?

Figyelt kérdés

2021. okt. 2. 16:23
A kérdező szavazást indított:
Van.
Nincs, minden hanyatt fekvő ismerősöm horkolni szokott.
16 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
Idönkén horkolok, idönként nem. Fogalmam sincsen róla, hogy ez mitöl függ.
2021. okt. 2. 16:26
 2/7 anonim ***** válasza:
Nekem baràtnőm habyatt fekve alszik és sosem horkol.
2021. okt. 2. 17:18
 3/7 anonim ***** válasza:
A horkolás nem a fekvőpóztól függ. Aki nem horkol, az semmilyen pózban se horkol, szóval hanyatt fekve se.
2021. okt. 2. 17:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Akinek nincs baj az izmaival, az nem fog horkolni hanyat fekve se.

"A horkolás kialakulásának oka a légutak összeesése, ami akkor történik, amikor alvás közben elernyednek az izmok. Egyszerű horkolás esetében ez úgy történik, hogy mellette a légzés nem szenved csorbát.

A légutak összeesésének oka, hogy túl lazák a garat, illetve a lágyszájpad izmai, túl kevés a hely a torokban. A jelenségnek egyéb anatómiai okai is lehetnek. Ilyen például kisgyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula vagy későbbi életkorban az orrsövényferdülés. Az orrsövényferdülés önmagában még nem okoz horkolást, de annak esélyét mindenképp növeli, hogy az érintettek szájon át lélegezzenek, így náluk nagyobb eséllyel alakuljon ki horkolás.

Ismert az is, hogy akin testsúlyfelesleg van, nagyobb eséllyel tapasztal magán horkolást. Ez ugyanakkor nem feltétlen velejárója a horkolásnak, a probléma ugyanis nagyon sovány embereknél is jelentkezhet. Túlsúly esetén többek között azért nagyobb a rizikó, mert a súlyfelesleg a garat nyálkahártyája alá is lerakódhat.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, illetve fokozhatja intenzitását. Ennek oka, hogy a káros szenvedély gyulladást generál, amely ödémával, a nyálkahártya duzzanatával jár, így már önmagában szűkíti a teret a garatban. Ugyancsak ilyen hatása van a dohányzás miatt termelődő többletváladéknak. Az alkohol szintén rizikótényező, hiszen lazítószerként még jobban elernyeszti az izmokat. Emiatt van, hogy alkoholfogyasztást követően jellemzően fokozódik a horkolás. Ugyanez igaz lehet az altatókra is, amelyek szintén lazíthatnak. A horkolást a reflux is súlyosbíthatja, sőt felmerült, hogy maga a reflux is okozhat például alvási apnoét."

[link]

2021. okt. 2. 17:49
 5/7 anonim ***** válasza:
K*rva ritkán horkolok, bár nagyrészt hason alszok kissé kifordulva.
2021. okt. 2. 18:22
 6/7 anonim ***** válasza:
80%
Én mindig így alszom, nem akarom összepasszírozni az arcom. :D Sosem horkolok, a párom elég éberalvó, szólt volna már érte (egyedül akkor horkoltam, mikor arcüreggyulladással nyomtam az ágyat).
2021. okt. 2. 20:22
 7/7 anonim ***** válasza:
Én bármilyen testhelyzetben alszok, sosem horkolok.
2021. okt. 3. 13:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!