Az emberek miért űznek olyan hobbikat amibe önhibájukon kívül bármikor belehalhatnak, pl. motorozás, hegymászás?
Minek mész ki az utcára, bármikor elüthet egy autó, vagy rádeshet egy cserépdarab.
Hidd el, ezek az extrémsportolók tisztában vannak a kockázati faktorokkal és pont ezért rengeteged gyakorolnak, edzenek és készülnek fel egy-egy túrára, vagy versenyre.
Irdatlan sok meló és gyakorlat van már bennük, éppen ezért csak nagyon ritka, hogy néhány extrémsportoló az életét veszti a hobbija közben. Megjegyzem akkor sem feltétlen a saját hibájából, hanem valamelyen technikai malőr miatt, amit akár 100 évnyi sporttapasztalattal sem tudott volna emberfia kivédeni.
Nekem is van ismerősöm aki meghalt a zebrán, pedig nem motoron ült csak sétált. A gyerekkori barátom autóbalesetben halt meg és vétlen volt.
Van olyan ismerősöm, akit félholtra vertek a belvárosban éjszaka, mert nem adott pénzt.
Szóval felesleges kikelni az ágyból is, mert leeshetsz a lépcsőn, rád zuhanhat egy zongora stb.
Azért az extrém sport nem egyenlő a halállal. :) Annyiféle más módon is meg lehet halni, amit nem tudsz kiszámítani. Az, hogy elbicajozom a boltba, nem extrém dolog, mégis elüthetnek útközben. Vagy gyalog is. Esetleg lezuhan a repülő, kisiklik a vonat, karambolozik a busz, belédjön egy részeg idióta autóval... Leeshet otthon a létráról, vagy a lépcsőről, esetleg csak elesik és beveri a fejét. És még sorolhatnám.
Én szeretek pl. hegyet mászni, mert gyönyörű a táj, jó érzés feszegetni a határaimat, imádok leülni a csúcson és csak nézelődni. Ismerem a korlátaimat, oda nem megyek, ahol a vészharang már szól a fejemben. Az ember hallgasson a megérzéseire és tanuljon. Ettől függetlenül még mindig érheti baleset, de élni kell. Nem lehet mindig a négy fal között ülni rettegve.
Imádok hegyet mászni és különböző extrém sportokat kipróbálni - motorozni mondjuk pont nem motorozok. Feltölt ezeknek az izgalma és általában gyönyörű tájakon történik. Felejthetlen élményeket szerzek így (is), valamint ez is egy módja a határaim feszegetésének ami szerintem elengedhetetlen a fejlődéshez.
Általában felügyelt helyre megyek, így a veszélyfaktor minimális, ha betartod a szabályokat. Sokkal nagyobb esélye van annak, hogy gyalogosként elütnek, minthogy canyoning közben meghaljak. Most akkor a házat se kéne elhagynom? Bármikor és bárhol meghalhatunk, de akkor legalább éljünk előtte/közben.
+
Most utánanéztem, és tavaly Ausztráliában 98 ember fulladt bele a vízbe különböző strandokon (!), míg ugyanebben az évben 25 ember halt meg sziklamászásban, ezek mindegyike egyedül volt egy nem biztosított terepen. Most akkor melyik is a veszélyesebb ha csak a matekot vesszük?
(#6-os voltam)
"Most akkor melyik is a veszélyesebb ha csak a matekot vesszük?"
hát ha a százalékokat nézzük akkor messze a sziklamászás halálosabb mint a fürdés. Egyébként aki úszótudás nélkül tudatosan fürdőzik mélyvízben az ugyanúgy veszélyes hobbinak számít.
Kérdező, te szándékosan nem akarod megérteni, amit korábban válaszoltak neked, ugye?
Miért kérdezel, ha csak az a válasz érdekel, amit te gondolsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!