Családotokban megfigyelhető -e a generációs élettartam növekedés? Hány évvel éltek hosszabban, mint a szüleitek, és a szüleitek mennyivel éltek hosszabban, mint a nagyszülők?
Azt mondják a genetikusok, hogy az emberi élettartam kitolódik a jobb egészségügyi ellátás, a biztonságosabb környezet és jóllét miatt.
Na de látható -e ez egyes családoknál?
Gondolom a válaszoknál a háborús tényezőket és az idegenkezűséget figyelmen kívül kéne hagyni. Csak a természetes (betegségből eredő) halál lehet irányadó.
A 2. kérdés első fele meg részben számít, mert nincs még vége az életeteknek így nem lehet tudni mennyivel hosszabb (esetleg rövidebb) az előző generációnál, csak a jelenlegi állapotot. A szülők nagyszülők összehasonlításnál pedig nem biztos hogy mindenki tudja ezt. (És ott is igaz ha még élnek)
Már nem azért 3. és 5., de nem tudtok értőn olvasni, a kérdező ezt írta:
A 2. kérdés első fele meg részben számít, mert nincs még vége az életeteknek így nem lehet tudni mennyivel hosszabb (esetleg rövidebb) az előző generációnál, csak a jelenlegi állapotot.
Szóval nem a kérdés hülye...
#6 a kérdés attól még totálisan értelmetlen "Hány évvel éltek hosszabban, mint a szüleitek...?"
Akkor nem ezt kellene kérdezni, hanem azt aminek értelme is van, az apró betűs rész nélkül is.
A dédnagyapám 96 évesen halt meg, a dédnagyanyám 94 évesen.
A szomszéd bácsi 98 éves volt és az utolsó pillanatig teljesen tiszta és mozgékony.
A papám 5 éve halt meg, mert félrekezelték a kórházban, ő 85 éves volt. Az egyik mamám 3 éve, ő rákos volt sok áttéttel, 75 évesen.
A másik mamám 82 évesen halt meg, mert hagyták kiszáradni és nem kapta meg a megfelelő ellátást a kórházban, ő 2 éve ment el, a mai napig élhetne.
Az egyik papám még él, ő 84 éves, teljesen egészséges.
Apukám 63 éves, de rozzantabb és több baja van (vérnyomás stb), mint a nagypapámnak, anyukám 58 éves, neki szerencsére nincs baja.
Én 33 vagyok, nekem sincs semmilyen egészségügyi problémám.
Viszont a családban a halálozási statisztikát elnézve azt mondom, hogy nem fogjuk "túlélni" a dédnagyszüleinket, mert minél újabb a generáció, annál inkább szarból van.
De ez a tapasztalat az ismerettségi körömben is, mindenki allergiás, fiatalon magas a vérnyomása, szívproblémája van, érszűkület, trombózis, HPV stb. Valahogy a "régebbi" embereknek nem volt ennyi betegsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!