Egyetértetek azzal, hogy nincs olyan hogy megsértelek, csak hogy megsértődsz?
Nem,miért is lenne ez így?
Ha én azt mondom neked,hogy buta vagy,mint a föld,akkor nem sértelek meg?
Nem. Ha én valami pitiáner dolog miatt lehordalak a sárga földig és mindenféle ocsmányságokat vágok a fejedhez, akkor nem én sértelek meg? Dehogynem.
De persze olyan is van hogy én nem mondok semmi sértőt, hanem te veszel magadra feleslegesen valamit, ez esetben fennáll a kérdésben leírt lehetőség. De helyzete válogatja hogy épp melyikről van szó.
Nem értünk egyet, mert te akkor sértődsz meg jogosan, ha a viselkedésem sértő rád nézve.
Lehet úgy is megsértődni, hogy nem is neked szántam egy mondatot, csak te magadra vetted, na ez az az eset, amire a kérdésedet vonatkoztatni szeretnéd, ettől azonban még létezik, sőt gyakoribb az első verzió, amikor is a sértő szándék fennáll.
A megsértődéshez két fél kell.
1. Aki sértőt mond a másikra.
2. Aki ezen megsértődik.
A sértő állításokhoz viszont elég egy fél is, lásd 1-es pont.
Nem értek egyet.
Ilyen esetben az indíték, a szándék nem számít. Lehet, hogy amit mondok, az szerintem nem sértő, de onnan kezdve, hogy a másik megsértődött, ott igenis végülis én sértettem meg a másikat, mert nem voltam tekintettel az ő helyzetére és nem gondoltam át, hogy mit mondtam. Innentől kezdve én vagyok a felelős azért, hogy ebből tanuljak és legközelebb ne sértsek meg másokat ilyen módon.
Persze van olyan is, hogy valaki a semmin, vagy az igazságon is megsértődik, meg olyan is, hogy valaki a durva sértést is vállvonva fogadja, de alapvetően szerintem indítéktól független az, hogy megsértünk-e valakit vagy nem. Egy ember tanulja meg viselni a mondanójának a következményeit és tudja azt jó ízléssel előadni vagy ha azt nem jól fogadják, akkor abból tudjon tanulni és tudjon bocsánatot kérni.
#7-es-nek:
Kiegészíteném azzal, hogy a sértődéshez is elég lehet egy fél, ha megsértődsz valamin, ami nem is volt sértő.
Kérdező, hallottad már azt a fogalmat, hogy becsületsértés?
A büntetőjogban, illetve a szabálysértési jogban a becsületsértés egy szabadság és emberi méltóság elleni bűncselekmény, illetőleg szabálysértés.
A szankció kiszabásánál adott esetben a szándékot is vizsgálni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!