Ha te lettél volna Hitler helyében, mit csináltál volna másképp?
Helytelen válasz. Sztálin is tervezte Németország lerohanását. A szovjetek egy-két évvel később terveztek támadni (tehát úgy a negyvenes évek közepe tájékán).
Sőt, pont a meglepetés ereje miatt volt az első hónapokban sikeres a keleti front. Sztálin nem várta Hitlertől, hogy két fronton harcoljon. Annyira nem, hogy 1941-ben közelállt az idegösszeomláshoz.
Én nagyobb hibának tartom azt, hogy Amerikának üzent hadat, főleg úgy, hogy Japán nem üzent hadat a Szovjetuniónak.
Nagy hibát követett el Hitler még azzal, hogy a berlini légitámadások miatt polgári célpontokat kezdett el az Egyesült Királyságban bombázni, ahelyett, hogy az angol légierő gyengítését folytatta volna.
Norvégiában túl sok katonát állomásoztatott. (Németország kapitulációjakor 200-300 ezer német katona állomásozott ott!)
Norvégia svéd vas importálása miatt volt fontos, de szerény véleményem szerint 50-100 ezer katonát át lehetett volna csoportosítani, főleg a háború vége felé.
Ez most hülyén hangzik, de rossz ötlet volt Mussolinivel szövetkezni. A két ország vezetője eleve nem volt jó viszonyban. A második olasz-etópai háborúban Hitler ETIÓPIÁT(!!!) támogatta!
Mussolini később is csak fejfájást okozott Hitlernek. A görögországi csatákban az olaszok teljesen felsültek.
Aztán Libiában.
Aztán elvesztették Szicíliát.
Aztán polgárháborús helyzet alakult ki, ami miatt a szövetségesek dél-Olaszországba tudtak terjeszkedni, és onnan tudták bombázni a Tengelyhatalmakat.
Az afrikai csatákba több erőforrást kellett volna fektetni - bár ezt 80 évvel később könnyű mondani -, mert Rommel még a Szövetségesek által is elismert tehetség volt.
A harci eszközökhöz annyira nem értek, de volt pár megalomán elképzelése, hát, most mit mondjak, egy megalomán diktátor ne invesztáljon ilyen "játékokba"?
Jó példa erre Schwerer Gustav.
A szevasztopoli és a leningrádi csatákban használták. Kő-kövön nem maradt, ahova lőttek vele, de hosszútávon nem volt kifizetődő a gyártása. Ezt egy magamfajta laikus is megállapíthatja, hogy nem volt elég mobilis.
A visszavonulás megtiltása szintén egy nagy baklövés volt Hitler részéről. Emiatt jópár német egységet körbe tudtak keríteni a szovjetek.
1944 telén az összes maradék utánpótlást felélte arra, hogy a szövetségeseket megpróbálja kiszorítani Belgiumból - tulajdonképpen ugyanazt kísérelte meg, amivel '41-ben legyőzte a franciákat, de ekkor már nem működött a "Blitzkrieg"...
És így zárásnak, egy eléggé "vicces" hiba, ha szabad ilyet mondani.
Ahogy azt tudjuk, 1944-től egyre rosszabbul teljesített a keleti front. A szovjetek támadásai következtében az északi hadsereg Lettországban ragadt - a szovjet hadsereg nem tudta legyőzni a Lettországban maradt erőket, a németeknek meg nem tudtak visszatámadni.
1944-ben még volt rá lehetőség, hogy az északi hadsereget kimentsék, és Németország védelmére vezényeljék őket, de Hitler nem engedte őket visszavonulni, mert 1945-ben """"ellentámadást"""" tervezett indítani Lettországban is.
'45-ben meg már nem volt lehetősége visszavonulni a maradék északi-hadseregnek.
Hopsz, most, miután megkaptam az új kommentekről az értesítést, észrevettem, hogy a Lettországban rekedt északi hadseregről lemaradt a link.
Illetve meleg szívvel ajánlanék egy észt videóst az érdeklődőknek.
https://www.youtube.com/c/Eastory/videos
Ha tudtok angolul, és el tudjátok nézni ennek a videósnak az észt akcentust, akkor nagyon ajánlom a videóit.
Semlegesen, elfogultság nélkül közli a történelmi tényeket, remekül animálva.
Illetve a Kings & Generals két videójával megindokolnám, hogy miért volt óriási baklövés az olaszokkal szövetkezni:
https://www.youtube.com/watch?v=zTw-QH4Ry8U
https://www.youtube.com/watch?v=me-jtCP92BM
A németek pedig elsősorban a téli háború miatt becsülték alá az oroszokat.
https://www.youtube.com/watch?v=r3ZbbDyOaOg
Hitler ugyanazt feltételezte, mint 20 évvel előtte II. Vilmos, hogy az oroszok az országuk óriási mérete és rossz infrastruktúrájuk miatt nem fognak tudni hatékonyan ellenállni. Részben mind a kettejüknek igaza volt, de mind a két vezető azért vesztette el a háborút, mert alábecsülték az ellenségeiket.
Heisenberg munkásságáról hallottál valamit?
A németek is dolgoztak az atombombán.
Meg fogsz lepődni, de nem a népirtások miatt buktak a németek.
Mi a bajod 13-as ?
A kerdest ugy ertelmeztem, hogy mit kellett volna Hitlernek maskepp csinalni ahhoz, hogy megnyerje a haborut. Nem ugy, hogy milyen szep lett volna a vilag ha elmegy balettancosnak. Es szerintem kizarolag atomfegyverrel nyerhetett volna. Meg ha az elmebeteg, es hozza nem erto Hitler helyett, professzionalis katonai strategak iranyitottak volna a haborut, akkor is veszitett volna. Mert hiaba gyozi le az oroszokat, es foglalja el Angliat, az amerikai atomfegyverekkel nem tudott volna mit kezdeni.
16 :
Tudom. 1932 vagy 1936-ban Nemetorszagban csinaltak az elso sikeres maghasadast. Csak Hitlert nem erdekelte kulonosebben a tema, inkabb 100 tonnas tankokat, meg 50 meteres agyukat akart epiteni, es a gyakorlatban semmire sem jo, borzasztoan draga raketakat. Igen volt egy szolid atomprogramjuk, de az jelentektelen volt a tobbi fejlesztes mertekehez koltsegehez kepest. Ezenkivul jonehany atomtudos zsido volt, akikben nem biztak, es amugy is elmenekultek az orszagbol.
Nem tudom valoban felmerni, mi lett volna ha mondjuk 1936-tol az egesz nemet ipar maximalis erobedobassal atombombat fejleszt, de a tobbi fejlesztesbol kiindulva szerintem sikerult volna. Es persze akkor, amerikanak sem lett volna atomja, mert nem menekulnek el hozzajuk a tudosok.
Rövidtávon nem lett volna az atomnak semmi értelme. Gondolj bele, a Szovjetunió olyan óriási ország, csak Moszkva elpusztításához vagy féltucat olyan atombomba kellene, amit Japánban használtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!