Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Megszöknétek egy kényszermunka...

Megszöknétek egy kényszermunkatáborból ha a szökés büntetése 25 VÉTLEN táborlakó kivégzése lenne? Na itt az igazi etikai kérdés

Figyelt kérdés

Most olvasok egy történelmi szakkönyvet a gulágokról.

A 30-as évek sztálini Szovjetuniója, ott nem szaroztak. Összességében 15 millió embert hurcoltak el kényszermunkatárborba, jó 90%-ot nulla, semmi bűnnel „csak úgy“ mert a rendszer vélt ellenséget látott bennük.

Nem is ez a lényeg. Hanem az sokan szökni próbáltak. A büntetés a hírhedt „25ös megtorlás „ volt. Egy sikeresen szökött rabért 25 vétlen semmiről se tudó rabtársat végeztek ki az őrök.

(ha nem volt sikeres a szökés, a szökni próbálót agyonlőtték)

Na kérdés.

Szöknétek ha tudnátok hogy siker esetén 25 embert végeznek ki miattatok?

(ha elkapnak, akkor nincs kérdés ugye, akkor agyonlőnek)

Na itt nyer új dimenziót az ÖNZÉS fogalma. Ha sikerül, 25 embernek kakukk van miattatok.

(ja és keserű tény: ez a 25-ös szabály senkit se nagyon tartott vissza mindenki akinek esélye kínálkozott, szökött. Csak a többség mellényúlt, és lebukott.

Az volt az érdekes, amikor egy 16 fős brigád szökött meg. Sikeresen. Az eredmény: rabok sorba, 16x 25 ott helyben kakukk.. Golyó.

Etikai dilemma. Szöknétek?

2021. márc. 22. 16:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
47%
Nem, kivéve ha egy nagyobb terv része.
2021. márc. 22. 16:12
 2/14 anonim ***** válasza:
90%
Igen, mert bármelyik percben engem is kinyírhatnak, egy másik szökése miatt.
2021. márc. 22. 16:12
 3/14 A kérdező kommentje:

hát mindenki azt hitte ő egy nagyobb terv része. önálló szökdösők nem nagyon voltak, illetve dehogynem, ők azok akik 1 perc alatt lebuktak.

akik sikeresek voltak szervezkedtek többen mentek aztán egy részüknek sikerült.

Mind azt hitte ő egy "nagyobb" terv része.

2021. márc. 22. 16:13
 4/14 anonim ***** válasza:
54%
Úgy értem,ha mondjuk beépültem volna vagy hasonló.Az életemet nem tartom előrébbvalónak másokénál.
2021. márc. 22. 16:15
 5/14 anonim ***** válasza:
51%
Mi ez a kakukkozás?
2021. márc. 22. 16:47
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

"Na itt nyer új dimenziót az ÖNZÉS fogalma."

Nem nyer új dimenziót, hiszen ilyen esetben nem igazán lehet önzésről beszélni.

Már csak annak fényében sem, hogy aki a gulágra vagy hasonló helyre kerül, annak alapvetően közel nulla a túlélési esélye, és van az a szint ahol értelmét veszíti a társadalom alapjait képező erkölcs és önfeláldozás.

2021. márc. 22. 16:50
 7/14 anonim ***** válasza:
52%
Halálra dolgoztatnak embertelen körülmények közt,lelőnek szökés közben,vagy meglépek és ezzel megszabadítok a további szenvedéstől pár embert,aki gyáva volt a próbálkozáshoz is?Hú,nem is tudom mit válasszak...
2021. márc. 22. 17:00
 8/14 anonim ***** válasza:
85%

Őszintén? Igen, szöknék. Az emberek többségében van egyfajta túlélési ösztön és ha fél % esélyt látok arra, hogy életben maradok akkor bizony megpróbálnám. 25 ismeretlen élete nem érdekelne, ugyanúgy ahogy őket sem az enyém. Plusz simán lehet, hogy más szökése miatt meg engem nyírnának ki...

Úgyhogy nem leszek álszent, simán megpróbálnám.

2021. márc. 22. 17:01
 9/14 anonim ***** válasza:
68%

Igen, megszöknék. Nevezz önzőnek, de a saját életem mindig többet fog érni, mint másoké. Ha benne lennék a huszonötben, mert valaki megszökött, akkor nem tudnám hibáztatni a megszököttet és még örülnék is neki, hogy végre eltávozhatok ebből a nyomorból, mert egyedül nem lett volna bátorságom hozzá.

Nem tartom ezt önzésnek.

2021. márc. 22. 17:03
 10/14 A kérdező kommentje:

"akkor nem tudnám hibáztatni a megszököttet "

És azt tudod mi várt arra, aki szökni próbált és NÉHA az őrök csupa mulatságból mégse végeztek ki senkit, csak a szökni próbálót visszatették a rabtársai közé? Tudod mit tettek vele a saját társai?

Az hogy agyonverték az még kevés ide.

2021. márc. 22. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!