Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek mennyire elfogadha...

Szerintetek mennyire elfogadható az "én csak a munkámat végzem" szöveggel erkölcsileg elítélendő dolgot tenni?

Figyelt kérdés

Nekem feláll a szőr a hátamon, ha meghallom ezt, mert benne van, hogy talán tudja is, hogy nem helyes, amit tesz, de mégis megteszi.

Például ha a rendőrséget kivezénylik egy tüntetésre, ahol az emberek a diktatúra, vagy a szabadságjogaik korlátozása ellen tüntetnek, és ott a rendőrök a munkájukat elvégezvén gumibottal szétverik a békés tüntetőket? Netán még brutálisabb dolgot is csinálnak. Vagy csak simán letartóztatják a résztvevőket. Vagy a végrehajtó, amikor elveszi más ingatlanját olyan esetben, amikor az egész eljárás alapja megkérdőjelezhető. Vagy a kalauz, amikor a múltnap leszállított egy 12 éves kisgyereket este a vonatról pár faluval odébb, mert elfelejtette felvenni a maszkot és szerencsétlen azt sem tudta, hogy fog hazajutni? De főként a rendőrségi fellépésekre gondolok elsősorban, ahova kivezénylik őket, sokszor olyanok ellen, akik senkinek sem ártottak. (Tehát itt most nem a fosztogatókra, balhésokra gondolok.)

Ilyenkor jön a szöveg, hogy "én csak a munkámat végzem" és ha nem csinálnám meg, akkor kirúgnának és éhenhalnék. De biztos nincs más munkalehetőség, vagy csak ez a kényelmesebb? A karhatalmisták sokszor érzéketlen módon, gátlástalanul asszisztálnak mindenhez, amit a hatalom elvár tőlük. Végül is Hitler koncentrációs táboraiban is csak a munkájukat végezték a karhatalmisták. Hol a határ, ahol azt kell, hogy mondja egy ember, hogy nem, ezt a munkát már nem végzem el, akkor sem ha kirúgnak és holnap nem lesz mit ennem, mert EMBER akarok maradni? (ráadásul holnap ő is kerülhet ilyen helyzetbe.) Vagy ennyire nincs az emberek többségében szikrája sem az erkölcsnek, emberségnek?

2020. szept. 29. 10:14
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
66%

Nem írod a korodat, de fiatal vagy még, azért vallasz ilyen liberális eszméket. Tudod honnan tudom? Ebből a mondatodból:

"Hol a határ, ahol azt kell, hogy mondja egy ember, hogy nem, ezt a munkát már nem végzem el, akkor sem ha kirúgnak és holnap nem lesz mit ennem, mert EMBER akarok maradni?"

Akit otthon vár a családja, annak ilyen nincs! Az csinálja, amiért fizetnek neki!

És azért azt is elég ütősnek gondolom, hogy attól hogy a kalauz leszállít valakit akin nincs maszk (ami kötelező), attól ő ne lenne ember. Miért nem a gyerek anyját szidjuk, aki maszk nélkül tette fel a gyereket a buszra, holott tudta, hogy leszállítják, ha nincs rajta?

Azért a kalauzt ne hasonlítsuk már a koncentrációs táborokban dolgozó nácikhoz...

Kicsit próbáld meg a gondolataidat a való világhoz közelíteni.

2020. szept. 29. 10:22
 2/24 A kérdező kommentje:
Szóval szerinted akkor teljesen normális akár más embert félholtra verni csak azért, hogy enni tudjak adni a családomnak? És aki nem így gondolja, az szerinted fiatal és liberális? (Egyébként tévedsz, mert egyik sem vagyok.) De mi köze a liberális eszméknek ahhoz, hogy valaki erkölcsös akar maradni? Ez többnyire pont fordítva szokott lenni.
2020. szept. 29. 10:28
 3/24 anonim ***** válasza:
77%
Az emberek 90%-a nem jó kedvébe végzi azt a munkát, amit végez. Ilyen a világ. Majd rájössz.
2020. szept. 29. 10:32
 4/24 anonim ***** válasza:
77%

Az a köze hozzá hogy addíg leszel ilyen rohadtul erkölcsös amíg nem a két éhes gyerekedhez mész haza minden este. Mert onnantól kezdve te is bármilyen munkát elvégzel.

Amúgy én békés tüntetőt még nem láttam hogy megvertek volna. Az hogy állok egy centire a rendőr arcától és vonyítom bele hogy RENDŐRÁLLAM az nem békés tüntetés.

2020. szept. 29. 10:33
 5/24 anonim ***** válasza:
82%
#4 Két éhes gyerekkel bármit meg lehet indokolni?
2020. szept. 29. 11:02
 6/24 anonim ***** válasza:
33%

@11:02

Amíg az illegalitás határait nem lépi át, szerintem igen.

2020. szept. 29. 11:04
 7/24 anonim ***** válasza:
59%

„Vagy a végrehajtó, amikor elveszi más ingatlanját olyan esetben, amikor az egész eljárás alapja megkérdőjelezhető. ”

Ebben az esetben eggyértelmű, valaki tartozik valakinek, és a jog szerinti eljárással oldják meg.

Vagy az államnak, vagy egy banknak, a lényeg, hogy teljesen törvényes és helyes az eéjárás.

Azért van a törvény, hogy betartsák őket a rendőrök erre esküdtek fel.

Mi lenne ha a rendőri hatalmak hirtelen nem a jog alapján kezdenének eljárni, hanem a saját egyéni erkölcsi érzetük szerint?

Katasztrófa, rendőri túlkapások sorozata, vagy épp jogos rendőri intézkedések maradnának el.

2020. szept. 29. 11:06
 8/24 anonim ***** válasza:
77%

"én csak a munkámat végzem"

ezt mondták az SS-tisztek is..ők "csak" parancsot hajtottak végre..

2020. szept. 29. 11:14
 9/24 anonim ***** válasza:
8%
Háborús bűnöket "én csak parancsra tettem" felütéssel elkövetni, más kategória, mint mikor valakit ki kell rakni az otthonából, mert hülye volt és nulla pénzügyi kultúrával felvette a svájci frankot. De aki ilyen elcseszett analógiákat von, arra szerintem nem hatnak az észérvek.
2020. szept. 29. 11:24
 10/24 A kérdező kommentje:
Miért, mennyiben más háborúban kivégezni ártatlan civileket, vagy látszólagos békeidőben?
2020. szept. 29. 11:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!