Tenyleg az atlag embereknek kellene fizetni/ adonanyozni a zeneszeknek?
Tudom, fel van mar ez a tema fujva, a virus miatt nincsenek koncertek stb. Most egy Facebookos csoport jott velem szembe, miszerint “orokbe” lehet fogadni egy zeneszt?
Idezem:
“ Mi lenne, ha mondjuk lehetne veletek együtt ebédelni, vagy sörözni? Mi átutalunk x összeget, és egy adott időpontban együtt kajálunk, vacsizunk, vagy iszogatunk.
Mi lenne, ha 'házhoz jönnétek'? Ha baráti társaságok összedobnának x összeget, és csak nekik zenélnétek online, mondjuk 20 percet?
Mi lenne, ha csak beszélnétek hozzánk, elmondanátok, hogy vagytok, mire van szükségetek, mi miben tudunk segíteni nektek?
És mi nagyon szívesen adnánk ezért pénzt! Ha elkértek csak 1.000.- forintot egy embertől, és 1000 ember befizet, az már egy milla."
En elhiszem, hogy mindenkinek nehez kost, de ez csak szerintem bicskanyitogato? Meghivni a zeneszt vacsizni es meg amugy fizetni is erte? Hogy mi..?!??
Azért a helyzet kicsit ennél árnyaltabb.
A zenészek között sem keres mindenki havonta milliókat. Sőt, igen széles a skála. Van zenész ismerősöm, aki gyakorlatilag hobbiból zenél a bandájával, és koncertenként ha fejenként tízezer forint nyereségük van, az akkor már egy nagyon jó nap volt. De vannak olyanok is, akiknek az átlag magyar fizetés az aprópénz kategória.
A "miért nem tett félre?" kérdéskör is összetettebb annál, mint hogy egy tőmondattal elintézzük. Már aki keresett annyit, hogy egy évre való tartalékot félretegyen, mert ugye említettem, hogy elég komoly eltérések vannak a bevételt illetően. De őszintén: közülünk hány embernek van 1 évre való tartaléka, mondván "bármilyen váratlan esemény közbejöhet"? Az ember általában nem évekig tartó nélkülözésre tervez, hanem szeretne egy adott életszínvonalat fenntartani. Azzal senki nem szokott számolni - és valljuk be, eddig nem is tűnt életszerűnek -, hogy hónapokig, vagy akár 1-2 évig ne legyen bevétele. Ha keres négyszázezret, akkor nem fog úgy élni, mint aki minimálbérből nyomorog, mondván: "mi lesz, ha egy évig világjárvány lesz". Nem lehetett előre látni, és aki nem a felső 10%-ba tartozik, az nem tudott kényelmesen félretenni.
De!
Azért a ló****nak is van vége, tanyasiasan szólva. Jellemzően nem azok siránkoznak, akik tényleg átlagos fizetésből, visszafogottan élnek. Hanem azok, akiknek csak az autójuk került annyiba, amiből egy átlag kétgyermekes család 10 évig jóllakhatna. Értem én, hogy éppenséggel nincs sok költőpénzük, de vannak olyan élethelyzetek, amikor valamitől lehet, hogy meg kell válni. Vagy esetleg el kell menni dolgozni, még ha az a komfortzónán kívülre esik is. Én őszintén megmondom, hogy nem kedvelem Majkát, de a segélyek kapcsán a véleményével 100%-ig egyetéretek. [link]
A másik dolog, és ez nagyon sérti az értékrendemet: az, hogy a többség nagyságrendekkel könnyebben és hamarabb támogatja a "felső" réteget, mint a valóban rászorulókat. Természetesen mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. De sokat elmond egy ember értékrendjáről, hogy kit támogat előbb: egy éhező gyereket, vagy valakit, aki ha az óráját eladná, annyit kapna érte, mint én egy havi munkáért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!