Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy a sikeres...

Miért van az, hogy a sikeres emberektől az emberek nem mernek vagy akarnak tanácsot kérni?

Figyelt kérdés
A sikert most bármire értem, amiben sikeres. Pénzügyek vagy vékony testalkat megőrzése, bármi. Többször láttam, hogy vannak emberek, akik küszködnek a súlyukkal, de nem kérnek a tanácsot azoktól a környezetükben, akik le tudtak fogyni és tartják a súlyukat évek óta. Vagy az anyagi dolgaikat jobban kezelik, például ugyanannyi pénzből többre jutottak. Ez jellemzően családokra vonatkozik. Nyilván nem vadidegen emberekre gondolok, hanem közei családtagokra, ismerősökre, barátokra.

2020. máj. 25. 08:39
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Szerintem leginkább azért nem kérdeznek az emberek, mert nagyon sokan abban a tévképzetben élnek, hogy a siker (bármilyen területen) egy adottság. Azt hiszik, hogy én ilyen vagyok, ő meg másmilyen és ő ezért sikeres, én meg ezért nem. A legtöbb ember sokkal inkább a másik szerencséjét, jó körülményeit és a saját pechét, akadályait okolja a sikerek és sikertelenségek leosztása miatt, mintsem azt, hogy ki és mit tesz a sikereiért. Nagyon sokan elkönyvelik, hogy ők nem szerencsések és ennyivel letudják.

Én kimondottan sok ilyen kérdés választ ismerek GYK-n kívül is, ahol sikeres embereket kérdeznek és azt látom, hogy általában mindenki a könnyű, gyors megoldást keresi. Mindenki az egy mondatos titkot akarja megtudni, amitől minden egy csapásra megváltozik. Mi az az egyetlen dolog, amit meg kell tennem hozzá, hogy egyik pillanatról a másikra sikertelenből sikeressé váljon az életem? Ilyen titok, varázsszó, megoldás nincs. Ez meg nagyon kiábrándító a legtöbb ember számára, ezért általában a hosszú és összetett válaszra már nem is annyira kíváncsiak.

A legtöbb sikertelen ember ráadásul egészen más nyelvet is beszél, teljesen más a felfogásuk, mint a sikeres embereké, ami nagyon meg is nehezíti a kommunikációt köztük, mert nagyon könnyen el tudnak beszélni egymás mellett.

A sikertelen emberek általában elsődleges meghatározónak tartják a körülményeket, szerencsét, anyagi helyzetet, adottságokat és ezekben a külső tényezőkben látják mások sikereinek is és a saját kudarcaiknak az okát. A saját sikertelenségükben megerősítést találnak rá, hogy jól értékelik a dolgokat, hiszen szerintük azért nem sikeresek, mert jól látják, hogy a körülmények a hibásak. Ez sincs, az sincs, ezért nem megy, azért nem tudok, nincs lehetőségem, stb. A sikertelen emberek szerencsétlennek tartják magukat és szerencsésnek a másikat. Általában irigykednek, vagy sóvárognak, hogy neki bezzeg megadatott, mikor nekem nem. Ha vannak erőfeszítéseik, akkor is úgy gondolják, hogy feleslegesen próbálkoznak, mert úgysem érnek vele sokat és általában találnak is rá önigazolást, hogy miért nincs értelme tovább dolgozniuk érte, hogy sikerrel járjanak. A sikertelen ember kevésre becsüli a lehetőségeit, mert úgy gondolja, hogy sokkal inkább ki van szolgáltatva a körülményeknek, mint amennyit tenni képes érte, hogy bármin változtasson. Szerinte akármennyit dolgozik, tanul és fejlődik is, a lehetőségei korlátozottak és a külső tényezőkön múlnak.

A sikeres emberek általában a körülmények, szerencse, anyagi helyzet és egyéb adottságok helyett a saját döntéseikre és cselekedeteikre koncentrálnak. A sikeres ember szerint nem véletlen, hanem kemény munka és jó döntések eredménye, hogy sikeres lett és ugyanezek hiánya miatt nem sikeres más. Komoly erőfeszítéseket tesznek a sikereikért és ha nem elégedettek az eredménnyel, akkor még többet, illetve még okosabban próbálkoznak. A saját sikereik azt igazolják számukra, hogy a kitartó munka, tanulás és fejlődés sikerre visz, ha pedig ezekből nem fektetsz be eleget, akkor kevésbé leszel sikeres. Nem sóvárognak mások sikerei után, hanem inspirálódnak belőle, hogy ha neki sikerült, akkor nekem is sikerülhet. Nem irigykednek mások sikereire, hanem tanulni próbálnak belőle, hogy az ő példáikból mit tudnak eltanulni és saját hasznukra fordítani. A sikeres ember sokkal többre becsüli a lehetőségeit, mert kisebb jelentőséget tulajdonít a körülményeknek. Sokkal fontosabbnak tartja a saját munkáját, erőfeszítéseit és tudását, amiken mindig képes tovább fejleszteni, ezzel a lehetőségeit folyamatosan növelve, kiszélesítve.

Ezek miatt az eredendő különbségek miatt viszont hiába is mondja el egy sikeres ember, hogy ő miért, hogyan dolgozik és hogyan függnek össze a dolgok szerinte. A sikertelen ember azt hallja ki belőle, hogy a sikeres kevesli az ő munkáját, lebecsüli a befektetett energiáját, megkérdőjelezi a szerencse, anyagiak és egyéb külső tényezők jelentőségét. A sikertelen úgy érzi, hogy a sikeres ember túlértékeli a saját munkáját és tudását és lebecsüli a szerencse és kedvező külső körülmények szerepét a sikereiben. A sikeres meg úgy érzi, hogy a másik mindent a külső tényezőkre fog ahelyett, hogy többet és okosabban dolgozna az eredményeiért. Mivel teljesen más felfogásban és mindsetben működnek, a tanácsai sem nagyon képesek segíteni.

2022. okt. 27. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!