Honnan jön, miből fakad az a sok bölcsesség, amelyeket egyesek oly fantasztikusan tudnak megfogalmazni?
Coelho is zseni. Ady is. Bartók is. És csúnya lesz, de Hitler, Napóleon, Caligula is.
Valószínű, illetve nagy eséllyel veleszületett dolgok ezek, fentiek mind más korszakba, más társadalomban voltak zsenik a maguk módján. Talán a zseniség a társadalmi státusszal is együtt jár, és most nem arra gondolok, hogy vakok közt...
Engem megvágtak irodalomból, csak mert azt mertem mondani, amit minden középiskolában felelő tanuló: "arra gondol a költő". Nem tudni, mire gonol, így most nem tudom arra, mire gondolsz te :) De azt gyanítom, a "zseni" veleszületett dolog leginkább, és ezt csiszolja a tanulás.
Szerintem sokat számít a gyerekkor és fejlődés is. Vannak olyan gyerekek, akik már tizenpárévesen tudnak bölcseket mondani, mert valamiért máshogy fejlődtek és figyelmesebbek a külvilággal kapcsolatban.
De, az a 2 író, akiket említettél, inkább csak nyálas közhelyeket dobálnak. Nem bölcsességeket, hanem azt, amit az emberek hallani akarnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!