Miért van az a mondás, hogy nézd meg az anyját vedd el a lányát? Van bármi alapja?
Ahogy öregszem egyre jobban hasonlitok anyura,és észrevettem ezt anyunál is.Ahogy öregedett egyre jobban hasonlitott az ő anyjára,a gesztusai és a vonásai melett megjelentek olyan gondolkodásbeli dolgok amit nagyinál is észrevettem.
Férjem szokta mondani hogy na ezt anyádtól örökölted:)Pedig külsőleg egyáltalán nem hasonlitunk és én ugy éreztem belsőleg se.
Nálunk már más a helyzet a lányom a kicsinyitett másom mint külsőleg mint belsőleg,szoval nálunk tuti igaz lesz a mondás.
Abszolút van alapja.
Fel tudsz készülni milyen betegségek várhatók illetve hogy kb hogy fog kinézni
Van alapja, sőt erős alapja.
Csak persze nem úgy, ahogyan te gondolod, kérdező! :-)))))
A mondás ui. a viselkedésre, családi szokásokra, élethez való hozzáállásra vonatkozik. Pl. ha az anya házias, szorgalmas, tisztaságot és rendet tart otthon, akkor jó eséllyel a lánya is ilyen lesz. Akiknél meg otthon mindig halomban áll a mosogatatlan edény, az meg általában ezt a mintát viszi tovább.
Ugyanez a vendégszeretetre, rokonokkal való kapcsolattartásra, öltözködésre (divat), pénzkezelésre (költekezés-spórolás) is igaz. De az is, hogy hogyan kezelik a konfliktusokat a családban, milyen hangon beszél egymással a férj és feleség.
Természetesen ez egy általános szabály, ami alól kisebb, néha nagyobb eltérések is vannak. De alapvetően arra lehet számítani párodtól, amit náluk a szülői házban tapasztalsz. (Tehát mindkét fél részéről, és nemcsak az anya, hanem az apa viselkedése is leképeződik.)
Szerintem van alapja, de itt nem a külsőre gondol, sokkal inkább a belső értékekre.
Ha megismerjük az anyukát, akkor abból már kaphatunk egy képet arról, hogy hogyan, milyen szellemiségben nevelte a lányát. Szigorú volt vele, vagy elkényeztette és mindent ráhagyott? Megtanította főzni, vagy a ház körüli teendőkre? Kedvesen, odaadóan bánt vele, vagy zsarnokoskodott? Milyen képet ültetett el benne a férfiakról?
Bár mindenkinek megvan a maga személyisége, azért a nevelés, legyen az jó vagy rossz, mindig nagyban formálja egy ember jellemét.
Erre gondol a mondás is.
Kicsit szexista (pasira vonatkoztatva ilyet még nem hallottam, pedig ugyanaz a kettő), de nyilván van benne valami.
Ki másra hasonlítanánk leginkább, mint aki felnevelt?
Én mind mentalitásban, mind értékrendben, mind viselkedésben olyan vagyok, mint anyu, bár ezt én nem érzem szégyennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!