Az öregek miért úgy mondják, hogy "hanyadik" évesek?
Az öregek sosem azt mondják, hogy 65 évesek, hanem, hogy 66-odik. De nem csak akkor, mikor már mindjárt betöltik a 66-ot, hanem a 65. születésnapjukon is rögtön, hogy "na most már 66-odik éves lettem".
Mi értelme így mondani? Engem rettentően idegesít. A betöltött éveket van értelme számolni, nem? Annyira furán hat, mintha direkt eggyel többet akarnának mondani, azért használják így.
Köszönöm!
Ezt egyébként talán körökkel könnyebb megérteni. Ha lefutsz 5 körből 2-őt, akkor a harmadik körödben leszel.
De, hogy honnan ered az, hogy a kort is így mondják azt nem tudom.
Belátom, hogy helyes, de nem értem, miért így közelítik meg a dolgot, nem pedig a valóban betöltöttet mondják.
A körös hasonlatnál pl., ha megkérdezik, hogy hány kört futottam, akkor azt mondom, hogy 6-ot vagy 6 és felet, de nem azt, hogy a hetediket, mert nem azt kérdezték, hogy hányadik körömet futom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!