Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az öregek miért úgy mondják,...

Az öregek miért úgy mondják, hogy "hanyadik" évesek?

Figyelt kérdés

Az öregek sosem azt mondják, hogy 65 évesek, hanem, hogy 66-odik. De nem csak akkor, mikor már mindjárt betöltik a 66-ot, hanem a 65. születésnapjukon is rögtön, hogy "na most már 66-odik éves lettem".

Mi értelme így mondani? Engem rettentően idegesít. A betöltött éveket van értelme számolni, nem? Annyira furán hat, mintha direkt eggyel többet akarnának mondani, azért használják így.

Köszönöm!

2019. nov. 12. 18:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
78%

Ezt egyébként talán körökkel könnyebb megérteni. Ha lefutsz 5 körből 2-őt, akkor a harmadik körödben leszel.

De, hogy honnan ered az, hogy a kort is így mondják azt nem tudom.

2019. nov. 12. 20:39
 12/14 Metionin ***** válasza:
100%
Nekem apám mondja így. Gyerekként is mindig csodálkoztam amikor valaki megkérdezte hogy hány éves vagyok, én rávágtam hogy hét, apám meg hogy nyolc. Minden alkalommal engem röhögtek ki hogy a kis hülye azt se tudja hány éves. Hiába mondtam hogy hányban születtem. Sokkal később jöttem rá, hogy apám azért ad hozzá mindig egy plusz évet, mert ha betöltöm az x-et akkor már az x+1-edik évembe léptem. Ettől függetlenül szerintem nincs értelme.
2019. nov. 12. 20:48
 13/14 anonim ***** válasza:
Nem megszokott, de teljesen helyes, ahogy mondják. Ha 2 napból eltelik 1 nap, akkor már a 2-dik napban leszel, mivel az elsőn már túl vagy. Ugyanez vonatkozik a hónapokra is és az évekre is. Sok terhes nő is rosszul mondja egyébként azt, hogy hányadik hónapban vannak.
2019. nov. 12. 21:47
 14/14 A kérdező kommentje:

Belátom, hogy helyes, de nem értem, miért így közelítik meg a dolgot, nem pedig a valóban betöltöttet mondják.

A körös hasonlatnál pl., ha megkérdezik, hogy hány kört futottam, akkor azt mondom, hogy 6-ot vagy 6 és felet, de nem azt, hogy a hetediket, mert nem azt kérdezték, hogy hányadik körömet futom.

2019. nov. 12. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!