Titeket is idegesít, hogy manapság egy csomó ember mintha érvelési hibának tekintené az általánosítást?
Az attól függ, hogy mennyire általánosító a kijelentés...
Ha például azt mondod, hogy az elvált nők és férfiak anyagi helyzete romlik a korábbihoz képest, akkor ez igaz, statisztikailag és kutatásokkal is igazolt tény. Lehet hozni kivételeket, de a többségre igaz.
Viszont én itt inkább olyan általánosító kifejezéseket látok, hogy "a nők", meg "a férfiak", ami viszont egyáltalán nem egy homogén csoport, ráadásul az általánosítók a saját megfigyeléseiket akarják általános tényként beállítani.
Statisztika alapján általánosítást akkor lehet megfogalmazni, ha a minta reprezentatív, tehát a megnevezett csoport minden képviselője egyenlő eséllyel szerepel a mintában. Tehát ha azt mondja valaki, hogy "a nők", akkor abban a mintában szerepelni kell a 82 éves Joli néninek is Bátaterenyén, meg a 19 éves fővárosi jogi egyetemi hallgatónak is.
Plusz illik ismertetni a kutatásmódszertant, ami alapján az adott megállapítás született.
Tehát ha valaki azt mondja, hogy "a nők a magas, izmos férfiakra buknak", akkor pontosan tisztázni kell, hogy mi számít magas izmosnak és mit takar az a szó, hogy "buknak". Mondjuk 10 különböző férfitípus közül mindenki a magas izmosat választotta ki, hogy vele randizna szívesen? Joli néni is, meg az egyetemi hallgató is, meg a mintában szereplő 100 másik nő is? (Legalábbis a többség.) Az nem statisztika, hogy "én ezt figyeltem meg", mert a te mintádban csak egy adott csoport szerepel, a társadalomnak egy nagyon szűk keresztmetszete, vagyis a minta nem reprezantatív.
# 4: Kedvencem a "nők 99%-a miért..." típusú kérdés, aztán amikor elkezded feszegetni, akkor kiderül, hogy egyetlen esetből általánosított az illető.
Vagy amikor valaki az saját FB-os ismerőseit kezdi el analizálni és abból levonni messzemenő következtetéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!