Miért forró a tűz?
Figyelt kérdés
Ma reggel azon tanakodtam: miért forró a tűz? Arra jutottam végül, hogy Hunor felmelegíti a tüzet, s ezért forró a tűz.2019. júl. 9. 08:33
1/1 anonim válasza:
Idézet egy korábbi kérdés alól:
Egyszerű. Ha a fát melegíted fel valami gyújtóforrással, és rövid idő múlva elveszed mellőle a lángot, akkor a fa folytatja magától az égést és termeli a hőt. Mivelhogy hőtermelő folyamat az égése, ezért exoterm. A legtöbb anyag égése ilyen, ezért különféle anyagok elégetésével hőt nyerhetünk és felhasználhatjuk a mindennapi életben (pl. főzés).
Ezzel szemben a cukor mellé odateszed a lángot, akkor az elfolyósodik, megbarnul, viszont a láng eltávolítása után nem folytatja az égést, hanem abbamarad a reakció. Szüksége van valamilyen energiára ahhoz, hogy végbetudjon menni a reakció. Mivel energiaszükséges folyamat a cukor karamellizálása (kémiai nyelven: hőbomlása), ezért endoterm folyamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!