Valóban sok havonta 20ezer ft-ot kiadni vitaminokra?
Nem sok, hanem teljesen felesleges.
Azon a pènzen, egész hónapban tudnál venni gyümölcsöt, meg zöldséget, amiben minden benne van, és még finom is.
Nekem is ilyen körül van. Én azt szoktam mondani, hogy cigi helyett az egészségem védelmére és nem rombolására adom ki ezt az összeget.
Valóban fontos a zöldségben- és gyümölcsben gazdag étrend, de van létjogosultsága az étrend-kiegészítőknek is. Több kutatás kimutatta, hogy a mai zöldségek-és gyümölcsök vitamin-és ásványi anyag tartalma már lényegesen alacsonyabb, mint 30 évvel ezelőtt.
Almából kb. 1,5 kg-ot számoltak ki a szakemberek, ha fedezni szeretnénk a napi C-vitamin szükségletünket.
Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy felesleges zöldséget-és gyümölcsöt fogyasztani, ellenkezőleg! Én falun lakom, amit csak tudunk, megtermelünk zöldséget-és gyümölcsöt is. De ezek mellett hasznosak lehetnek a bevizsgált, jó minőségű alapanyagokból készült vitaminok is.
Egy példa. A Q-10 koenzimet a szervezetünk 30 éves koráig maga állítja elő, utána viszont rohamosan csökken a szintje a szervezetben. A Q-10 erős antioxidáns, szív-és érrendszer védő hatású és szabályozza a vérnyomást is. Ételekben ez nem igen fordul elő.
A szelén szintén nagyon kevés élelmiszerben található meg, jórészt csak a rizsben.Daganatos betegékek megelőzésében a szelénnek is szerepe van. Az állattartás visszaszorult, jórészt műtrágyákkal történik a termőföldek tápanyag-utánpótlása, ez is közrejátszik abban, hogy az előállított élelmiszereink beltartalmi értékei kisebbek.
A cink megint egy nagyon fontos ásványi anyag, főleg a férfiaknak (védi a prosztatát).
Az ízületeknek is szükségük van tápanyagokra, ha ezt nem kapják meg, a kopásos megbetegedések kockázata nagyobb lesz.És hosszan lehetne sorolni...
Tehát szerintem a gyümölcsöknek, zöldségeknek és a kiegészítőknek is megvan a létjogosultságuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!