Bármilyen vezetéknevet lehet adni egy gyereknek? (Vagy névváltoztatásnál)
Azt tudom,hogy keresztnévre vannak bizonyos szabályok,de vezetéknévből vannak elég "buták".
Szóval születendő gyerek lehet akár Abc Ferenc vagy Asztaldenemszék József?
Névváltoztatásnál ugyanazok a "szabályok" vannak ,mint újszülött gyereknél?
Kicsit lehet,hogy hülyén hangzik a kérdés,de szerintem értitek:D
Vezeték név a szülői név,tehat anyuka lánykori neve is lehet,élettársi kapcsolatba.Vagy apuka vezetékneve.
Ha például apuka Jakab,Anyuka Kovács,a gyermek nem lehet Kiss...
De ez logikus.
Ott a kérdés második része is :D
De ha pl az anya Geczi Ilona az apa meg Czigány József és egyiket sem akarják a gyereknek adni akkor mi a helyzet?
Nem, csak magyart lehet és bizonyos védett neveket (pl. Kossuth) nem. Illetve létező névnek kell lennie, általában valamelyik felmenő neve.
gyereknek már a házasságkötéskor beírják hogy mi lesz a vezetékneve és automatikusan az lesz. Ha nem házasok, akkor nem tudom de előre mondani kell hogy melyik szülőé vagy ha kötőjeles akkor hogy. Random nevet ott sem adhatnak a gyereknek.
Koszi.
Kossuth vezeteknevu ismerosom egyebkent van ,szoval szerintem az nembaj.
Arany,Jozsef,Petofi is van...
Mi a vezetékneved? Én sokáig nem szerettem a vezetéknevem, (Kis) de mára már megbékéltem vele. Sokkal jobb mint pl. egy Árgyelán,Nagyfejeő,Túróczki,B.
i, vagy valami nagyon zsicisen hangzó túl német név. Szóval, nem biztos hogy baj van a tieddel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!