Az a cigány akit a környezete annak tart vagy az aki olyan antropológiai jellegekkel rendelkezik?
Nyilván az utóbbi. Ha pejoratív értelemben gondoltad, a rossz nem egyenlő a cigánnyal. Van aki a kínaiakat utálja, de attól nem számítok kínainak ha valaki annak tart.
Ha arra gondolsz hogy egy illető cigánynak vallja magát kulturálisan, de antropológiailag fehér, attól se lesz ő cigány, mivel ez nem egy vallás amihez bárki csatlakozhat, hanem egy rassz ami a genetikába van kódolva.
"aki olyan antropológiai jellegekkel rendelkezik"
:DDDDD hát ilyen cizelláltan még nem olvastam ezt a megfogalmazást :DDD
Ja bocsánat elfelejtettem melyik oldalon lógok.
Itt nem csípik az etikát xd
Ez úgy működik, hogy oda tartozol, amilyennek tartod magad és amilyen értékrendet képviselsz.
Szóval cigány bárki lehet, aki annak tartja magát és a cigány értékrendeket képviseli.
Viszont hivatalosan nem mondhatod cigánynak azt a barna bőrű embert, aki magyar értékrendeket képvisel csak, és magyarnak tartja magát.
Igen a cigányság az egy nép.
De európai értékrend szerint nem kötelező megtartanod a születési identitásod.
Tehát ha cigánynak születsz, de elfogadod a magyar értékrendeket és magyarnak akarod vallani magad, akkor azután nem bélyegezhet téged senki sem cigánynak.
Ezt hívják asszimilációnak.
Már láttam hófehér magyar emebert, aki cigányok között szocializálódott és a viselkedését tekintve megkülömböztethetetlen a sztereotípikus cigánytól.
Szerintem a származás dönti el és egy idő után, amikor már nincsenek annyira szembetűnő testi jelei, akkor meg az egyén, hogy mi szerint szeretné meghatározni magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!