Akkor van hatalmad ha mások élete/sorsa fölött tudsz rendelkezni.
Persze mint minden eléggé helyzetfüggő.
Hatalmad van egy bogár fölött.
Azonban nincs hatalmad a főnököd fölött.
Valami fölött mindig van hatalmad. Ha más fölött éppen nincs, a körülötted lévő poratkák, baktériumok, rovarok, növények (esetleg a saját tested, ha az számít). Nagy mértékben pedig a gyermekeid, alkalmazottaid, néped, országod, bolygód, galaxisod, világod.. Így, hogy a kérdés nincs behatárolva, a válasz: mindig.
Hogy mi/ki fölött és mekkora, az más kérdés.
Nekem a hatalom a döntés jogával egyenlő.
Bár ha ilyen "hatalmi" pozícióba kerülök nem szoktam élni vele. Vagy csak nagyon ritkán. Igaz ki nem állhatom, ha nem én dönthetek, vagy valaki megpróbalja rámeröltetni az akaratát, de ha valaki olyan ajánlja fel, hogy döntsek én helyette, akit nagyon szeretek(pl. a párom), neki szívesen "átadom" a helyettem való döntés jogát, hogy azzal is a kedvében járhassak. Szerencsére mindketten úgy hozunk döntéseket, hogy az egymás számára kölcsönösen megfelelő legyen.
Szüleimnek, barátaimnak vagy másoknak viszont sosem hagynám, hogy beleszóljanak a döntéseimbe vagy azt, hogy helyettem hozzák meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!