Egy 20 éves gyereket miért neveznek a híradásokban "férfinak"?
ha elkövetőről van szó, akkor használják a férfit. Ha áldozatról, akkor fiatalember stb.
Kontextustól függ.
Szerintem ez a korrekt megnevezés. A húsz éves régen nem gyerek, hanem férfi, ha fiatal is.
Én ezektől kapok agylobot: negyven éves "asszony", idős "néni", fiatal "anya".
18 felett, a nagykorúság elérésétől a lányból nő, a fiúból férfi lesz, legalább is megnevezés szerint.
40 évesen egy férjezett nő asszony, ami lehet, h. nem egy hivatalos kategória, de tény.
A huszonéves házasokra régebben azt mondták (és még néha most is az idősebb generáció tagjai), h. fiatal asszony, ifiasszony, a fiatal férfiaknak (családi állapottól függetlenül), h. fiatalember. Nyilván ez nem hivatalos, közintézményeknek médiának szánt kifejezés elnevezés, de ez (is) a magyar nyelv. Örüljünk neki, h. ilyen gazdag, és ne azon erőlködjünk mindig, hogyan lehetne leépíteni, leegyszerűsíteni. (Egyszer valószínűleg úgyis eltűnik.)
Azt meg főleg nem tudom elképzelni, h. ez miért zavaró, idegesítő, miért kell ettől falra mászni ettől...
(Az úrhölgy engem is idegsít a banki/biztosítós kivonatokon.) Ill. örülök annak is, h. a vagyon, nemesi cím és tisztség alapján történő a régen használt megkülönböztetés a megnevezésben, a megszólításban - szerencsére - mára már eltűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!