Miért vagyunk úgy oda az Erdélyiekért?
Én nem vagyok oda az erdélyiekért.
Semmi közük sincs az országunkhoz, hogy mégis szavazhatnak az azért kell, hogy a kormány biztosítsa a szavazatát a következő választásokhoz. A nyugdíjasok is ezért kapnak pár forint alamizsnát ilyenkor.
Meg lehet őket venni kilóra, ennyi a titok. Amúgy senkit nem érdekelnek.
Szavazas ... politikai kerdes.
Erdely ... tortenelmi es foldrajzi kerdes.
Rakoczi fejedelem, Matyas kiraly ... tudod?! ... a Habsburgok elott szinte az osszes magyar kiraly/kiralyne es fejedelem erdelyi volt. Azert mert a regi Magyarorszagot szetkaptak mint Floki a labtorlot ... de csak foldrajzilag es kozigazgatasilag ... a magyar osok vere akkor is erdely hegyeiben folyt el ... mert Erdely magyar fold, csak roman terulet.
Egyszerű a képlet: egyrészt a dédnagyapád életében még Erdély is magyar terület volt, úgyhogy az ott rekedt emberek ~100 évvel ezelőtt még a honfitársaid lettek volna. Azóta csak ~3 generáció élt, valószínű nem kéne nagyon családfát kutatni, hogy rátaláljunk félszáz másod-harmad unokatesóra valamely elcsatolt területen, akikben - akár tartjuk a kapcsolatot, akár idegenek számunkra -, mégis csak részben a mi vérünk csörgedezik, és ez a vér nem változik meg semmilyen politikai döntés miatt.
Másrészt az őket ért igazságtalanság a saját igazságtalanságunk is, így az aktuális politikai hatalom az emberek egyszerű önérzetét felhasználva próbál támogatást nyerni. Ők nem az erdélyieket szeretik, nem a nemzeti identitástudatot kívánják erősíteni, hanem egyszerűen szavazatokat akarnak. Álszentség az egész, de nagyon hatékony.
Végül pedig, és nem közhelyként, de vitathatatlan, hogy Erdély minden szempontból Európa gyöngyszeme. Az erdélyi területek olyan kincsekkel vannak elhalmozva, hogy aki a földet birtokolja, egész Európa-szerte a leggazdagabb lehet - ha jól kezeli.
én csak a tájért vagyok oda. ahol szüleim élnek (pár évig én is ott éltem velük) az utcában van egy erdélyi család. háááát... a férfi soha nem köszön, az asszony is fura, elég magasan hordják az orrukat, a nagylányuk az egész családból a normális és aranyos, nem is értem kire ütött, mert a középső fiú lelkész lett, de csak a dugáson jár az esze folyton meg nagyképű is, a legkisebb meg egy merő görcs, amolyan anyu kedvence. túlnőtte az anyját, de az még a mai napig kísérgeti a suliba.
jövőre megyünk Erdélybe kirándulni. kíváncsi leszek, de szerintem pont olyanok ott is az emberek, mint minden magyar nyelvű helyen.
alighanem az emberekben még él ez a sztereotip gondolkodás, hogy milyen szerények, vallásosak, hagyományőrzők. ezzel nem is lenne bajom, de mára ők is pont olyan kapitalisták, mint a többi ország. már nem a '80-as években vagyunk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!