A vörös hajú emberek bőre csekély napfény esetén önállóan is elő tudja állítani a D-vitamint?
Olvastam, hogy a vörös hajúak az MCR-1 gén (Melanocortin-1) mutációjának következtében fehérebb a bőrük (többek között), vörös a hajuk, és ez az alacsonyabb napfénymennyiségnek köszönhető. Ebből adódóan, ha nem süt eleget a nap és nem termelődik a szervezet számára elegendő D-vitamin, akkor az Ő szervezetük önállóan is előtudja állítani a szükséges mennyiséget.
Igaz ez?
Az afrikai / afroamerikai emberek bőre azért fekete mert túlsok napfénynek vannak kitéve ami káros! így a bőrük védekezésként elsötétedik hogy minnél kevesebb fényt vegyen fel. Ezzel szemben a vörösek angliában de főként annak gyarmatain skóciában és írországban élnek vagy származnak ahol a kevés napfény hatására a több napfény begyűjtése érdekében kifehéredik a bőr! Tudtad? Régen amikor még a világításteknia nem volt olyan fejlett mint manapság fehérre festették a plafont hogy több fény verődjön vissza! Kisérlet!! Helyez egy nagy fényigényű nővényt egy teljesen sötét szobába vagy akár dobozba kb 2-3 hét allatt jólláthatóan kifehéredik! (Nem minden növénnyel müködik én sivatagi / sziklakerti növényket ajánlok)
Am. én is vörös vagyok. A hajam sötétedik míg a napvédett helyeken (tudjátok ott lent) eredeti tűzvörös! Egyébbként anyira erős ez a pigment hogy nedvesedés idelyén megfogja az alsót mint amikor pirosat mosol fehérekkel szóval vöröshajúaknak csak fekete alsó vagy borotva!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!