Mi a véleményetek arról, hogy valakinek 2 milliós, a másiknak 70 ezres nyugdíja van?
Nincs egyforma két eset.
Pl. van olyan ismerősöm, aki nem szeret dolgozni. Tudna, egészséges, erős, de neki nincs kedve. Neki nyilván nagyon minimális nyugdíja lesz. Sajnáljam? És attól meg irigyeljem, aki egész életét végig dolgozta? Igaz jól keresett, de dolgozott rendszeresen napi 10 órát.
Bocsi, de nem.
A nyugdíjasnak nincs "értéke", a nyugdíjas egy ember.
Én jól keresek, tehát jó lesz a nyugdíjam is. Viszont mert most jól keresek, akkor legyen inkább éhbér a nyugdíjam, és a sajátom adjam azoknak akik nem kerestek jól?
Azt gondolom, hogy mind ez, mind pedig az a tény, hogy a munkavállalás terén a lehetőségek nagyban függnek a környezetedtől, igazságtalan dolog.
Nincs azzal semmi baj, hogy az, aki jobban keresett, az jobb nyugdíjat is kapjon, hiszen a nyugdíj tulajdonképpen a kereseted "folytatása".
(Hogy kinek mennyire van szüksége a nyugdíjra, az meg nem attól függ, hogy hogy keresett. Attól, mert én 40 évesen havi félmillát keresek, nem biztos, hogy attól 80 évesen is lesz havi kétszázezrem. Igen, félre lehet tenni, de ez már egy másik kérdéskör.)
Az igazságtalanság ott kezdődik, hogy ugyanolyan képességű emberek esetén sem egyenlőek az esélyek ugyanazon fizetésre. Én 20 évet áttanultam az életemből, saját erőmből lediplomáztam, és keresek 150 nettót alkalmazottként. A két utcával arrébb lakó srác meg, akit mellesleg egyetemistaként én korrepetáltam matekból, mert 9.-es korában lövése nem volt arról, hogy mik azok a negatív számok, ennek a többszörösét kapja kézhez, mert apuci benyomta a vállalkozásában kisfőnöknek. A szakmunkást is csak segítséggel tudta elvégezni, most mégis többet keres, mint én. (Nem, nincs problémám a fizetésemmel, csak megjegyeztem, hogy a tudásnál sokszor többet jelent, hogy kinek vagy a rokona.) És akkor azokról még nem is beszéltünk, akikben meglenne a képesség, de a körülményeik miatt esélyt sem kapnak arra, hogy a tanulmányaik során bármit elérjenek.
A másik, ami irreális, az az óriási egyenlőtlenség. Nem, nem azt mondom, hogy mindenért járjon ugyanannyi pénz. De az, hogy simán vannak 10-szeres fizetéskülönbségek, az sem egészséges.
Van olyan is sok, aki minimálbérre van bejelentve és mellette egy vagyont keres, vagy minimálbérre jelentik be és zsebbe kap még egy csomó pénzt, ami után ők nem fizetnek adót és járulékokat, mint az, akinek rendesen levonják a béréből az összes adót és járulékot.
Teljesen jogos szerintem, hogy mindenki aszerint kapja a nyugdíjat, hogy mennyit fizetett a közösbe, viszont amikor már nyugdíjas valaki, akkor igazságosabb lenne ha nem százalékos lenne a nyugdíjemelés, hanem mindenki egyforma összeget kapna.
"Az, hogy többet fizetett nyugdíjjárulékot, csak azt jelenti, hogy egész életében sokkal jobban keresett,"
Nem csak azt jelenti, azt is jelenti, hogy több nyugdíj-járulékot fizetett a közösbe. Ezért több is jár neki a közösből nyugdíjas korában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!